Unicef

unicef spreekbeurtactie

Stenen bikken in kader van Unicef Spreekbeurtactie 150.000 schoolkinderen gelijktijdig bezig met rechten van het kind

Den Haag, 15 november 2002 - Op circa 1500 basisscholen door het hele land geven kinderen op woensdag 20 november een spreekbeurt over kinderrechten. Daarmee zijn dit jaar 150.000 kinderen in 5000 klassen direct betrokken bij de Nationale Spreekbeurtactie die Unicef jaarlijks organiseert op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Speciale aandacht is er voor het recht op een veilig en gezond leven voor kinderen in de sloppenwijken van Bangladesh. Op de Oranje-Nassauschool in Den Haag zal Sipke Jan Bousema, Unicef Vriend, twee kinderen extra ondersteunen bij het houden van hun spreekbeurt. Om zelf te ervaren hoe zwaar het werk is dat hun leeftijdgenoten in Bangladesh moeten doen, zullen de kinderen van groep 8 een lading stenen tot gruis bikken.

Initiatiefnemer Unicef Nederland wil via de Nationale Spreekbeurtactie kinderen informeren over kinderrechten. Kinderen zelf hebben gekozen voor het kinderrecht 'het recht op een veilig en gezond leven' als centraal thema voor dit jaar. Via de Kinderrechtenpoll kunnen kinderen ook nu weer hun stem uitbrengen voor het kinderrecht dat volgend jaar centraal zal staan én hun mening geven over kinderrechten.

De Nationale Spreekbeurtactie wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. 1500 basisscholen, oftewel een op de vijf basisscholen, doet dit jaar mee; een groei van 25% ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat ruim 150.000 kinderen zelf een spreekbeurt geven, of door een klasgenoot worden geïnformeerd over kinderrechten.

Op woensdag 20 november geven twee kinderen uit groep 8 van de Oranje-Nassauschool in Den Haag een spreekbeurt over kinderrechten en kinderen in Bangladesh. Sipke Jan Bousema, presentator van diverse Avro-kinderprogramma's op tv, zal de twee kinderen ondersteunen en hun klasgenoten uitdagen om vragen te stellen. Na de spreekbeurten reikt Sipke Jan Bousema een oorkonde uit aan de kinderen, waarmee ze zichzelf een Speciale Kinderrechtendeskundige mogen noemen. Als aandenken voor de klasgenoten reiken de twee kinderen een speciale 'kinderrechten-plaktattoo' uit. Bousema, onlangs benoemd tot 'Vriend van Unicef', en de kinderen vullen de Kinderrechtenpoll in en lopen vervolgens naar het schoolplein, waar de kinderen een lading stenen tot gruis zullen bikken.

Kinderen in sloppenwijken Bangladesh
Dit najaar vraagt Unicef Nederland speciaal aandacht voor de rechten van kinderen in de sloppenwijken van Bangladesh. Het merendeel van de kinderen moet werken, bijvoorbeeld als stenenbikker, verkoper van sigaretten of thee of als vuilverzamelaar. Zwaar, eentonig en soms gevaarlijk werk voor kinderen. Kinderarbeid blokkeert de ontwikkeling van veel kinderen waardoor hun kansen op een gezonde ontwikkeling afnemen. Unicef zet in de sloppenwijken van Dhaka onderwijs- en gezondheidscentra op om kinderen en hun families te helpen. Onderwijs is de sleutel tot de oplossing van kinderarbeid. Inmiddels krijgen 350.000 kinderen in de Unicef-onderwijscentra de kans om, naast het moeten werken, twee uur per dag naar school te gaan.

Kinderen die deelnemen aan de Spreekbeurtactie ontvangen van Unicef een pakket met informatie over het thema, tips voor een goede spreekbeurt, een poster en de speciaal ontworpen 'kinderrechten-plaktattoo' die op 20 november uitgedeeld kan worden aan de klasgenoten.