Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)

AGV/DWR start met nieuwe zuiveringsmethode

Uitnodiging persbezoek

Om te kunnen voldoen aan de huidige eisen op het gebied van milieukwaliteit, duurzaamheid, landschappelijke inpassing en bedrijfsvoering, wordt de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Hilversum in 2006 vervangen. Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft gekozen voor een Membraan BioReactor (MBR). Deze techniek is zeer innovatief binnen de zuiveringstechnologie. Om ervaring op te kunnen doen met deze nieuwe technologie en het meest optimale ontwerp te kunnen bepalen wordt er in Hilversum eerst een proefinstallatie geplaatst. Deze zal op 21 november officieel in gebruik worden genomen.

Membraan Bio Reactor
De MBR-installatie is compact en zuivert het water beter dan conventionele systemen. Het uitgangspunt van het ontwerp was het niet of minimaal gebruiken van chemicaliën om de vereiste hoeveelheid stikstof- en fosfaat dat het gezuiverde water mag bevatten te halen. Water dat wordt gezuiverd door de MBR-installatie bevat gemiddeld 2.2 mg/l stikstof en 0.15 mg/l fosfaat.

Proefinstallatie
De proefinstallatie wordt in principe hetzelfde uitgevoerd als de te realiseren rwzi, maar op kleinere schaal. De installatie kan volledig onbemand functioneren. Het doel van de proefinstallatie is het verkrijgen van kennis en ervaring. Om kennis op te kunnen doen wordt het verloop van het proces op diverse punten continue gemeten. Deze gegevens worden gebruikt bij het bepalen van het meest optimale ontwerp van de installatie en voor het verkrijgen van de meest optimale waterkwaliteit. Tevens kan een groot aantal medewerkers met de proefinstallatie ervaring opdoen met de bedrijfsvoering. De installatie is in ieder geval tot eind 2003 en maximaal tot medio 2004 in bedrijf.

===