CDA

Rietkerk presenteert 20 november plan voor veiligheidsbanen

Het CDA pleit voor de invoering van bestuurlijke boetes om gemeentes zelf de mogelijkheden te geven kleine overtredingen te bestraffen. De inkomsten uit deze boetes kunnen worden gebruikt om toezichthouders aan te stellen in de publieke ruimte. Daarnaast stelt het CDA voor om de lage loonschalen bij de politie open te stellen voor echte banen, zodat stadswachten kunnen doorstromen. Het Kamerlid Theo Rietkerk presenteert deze voorstellen op woensdag 20 november om 15:00 in de Schoutenkamer in het kader van een plan voor veiligheid, scholing en werkgelegenheid.

De burger heeft recht op een veilige en leefbare woonomgeving. Burgers geven aan dat de politiek verslonsde en vergeten wijken moet aanpakken en perspectief moet bieden. De overheid moet duidelijk zijn in wat mag en wat niet mag. Regels moeten worden gehandhaafd en overtredingen worden bestraft. Rietkerk: "In ons land is de ruimte tussen regels stellen en handhaven veel te groot geworden. Teveel overtredingen en overlastsituaties zijn stap voor stap tot het normale straatbeeld gaan horen. Politie en Openbaar Ministerie komen hier niet aan toe".

"Er moet worden opgetreden tegen kleine ergernissen/overtredingen zoals graffiti, vernielingen, geluidsoverlast en malafide onderverhuur, met name de grote steden" aldus Rietkerk. Hierdoor worden drie vliegen in één klap geslagen: verbeteren van de leefbaarheid/veiligheid, scholing/werkgelegenheid en de handhaving via het toezicht in de publieke ruimte.

Tijdens de persconferentie zullen Wilbert Stolte (Wethouder in Den Haag), Joop Vogel (voorzitter van ACP) en Jan van der Linden (directeur van Parcon/Securior) spreken over hun visie op het plan. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om de persconferentie bij te wonen.