MEDIAWAVES

Amsterdam opent unieke internet proeftuin

Amsterdam opent unieke proeftuin voor Internetdiensten

De gemeente Amsterdam heeft voor de komende twee jaar ruim 10 miljoen EURO bij elkaar gebracht voor de inzet van proeven met internetgebruik en nieuwe internetapplicaties. Het project richt zich op burgers, bedrijfsleven (vooral MKB), non-profit instellingen en eigen gemeentelijke diensten. De verbetering van de sociale omgeving, de bedrijvigheid en de kwaliteit van diensten van overheid en instellingen staan hierbij centraal. Mark van der Horst, wethouder ICT, opent het demonstratiecentrum Cyburg Centrum officieel op woensdag 20 november. Hij vindt het belangrijk dat de gemeentelijke ICT-discussie niet alleen over de infrastructuur gaat. Juist de manier waarop ICT praktisch toegepast kan worden acht hij van wezenlijk belang. Hoe kan ICT bijvoorbeeld gebruikt worden voor de verbetering van sociale contacten in de wijk of een betere doorstroming van het verkeer?

Cyburg zal meer dan 50 deelprojecten starten in wijken met specifieke groepen burgers en bedrijven. De wijk Zeeburg is als startpunt gekozen vanwege de goede infrastructuur en juiste representatieve samenstelling van diverse bevolkingsgroepen. Een aantal van de nu bekende deelprojecten is al gestart.

'Naast de focus op de sociale leefomgeving, het stimuleren van economische bedrijvigheid en proeven rondom de verbetering van overheids- en non-profit-diensten voor burgers, wil Cyburg zich ook actief manifesteren de discussie over barrières die grootschalig gebruik van internetapplicaties en technologische mogelijkheden in de weg staan', zo stelt Cyburg directeur Herman Wagter. 'Videobewaking en observatie via Internet is bijvoorbeeld zo'n toepassing die burgerveiligheid raakt. De wetgeving over privacy vormt hier een groot obstakel. We zullen niet alleen op dit punt nieuwe proeven initiëren maar ook actief deelnemen aan de dialoog met de wetgever.

Cyburg wil burgers, individueel en als groep, samen met bedrijven en instellingen laten ervaren hoe Internetdiensten werken, ontdekken wat je er dan aan hebt en inschatten hoeveel we daar als maatschappij voor over hebben. De uitkomst van dit soort initiatieven zijn vaak onvoorspelbaar. Dit aspect is tot op heden onderbelicht gebleven. De proeftuin Cyburg krijgt de kans om zich ook écht als proeftuin te manifesteren. Dat wil zeggen dat gedurende de looptijd van de proeven continu gemeten wordt wat de effecten zijn, in plaats van te sturen op harde resultaten. Die effecten (hoe gaat men ermee om, wat is de waarde en wat hebben we ervoor over) zullen gebruikt worden voor beleidsbeslissingen, maar kunnen ook aanleiding geven de proeven grootschaliger in te zetten, met betrokkenheid van zowel publieke als private partijen.

Cyburg - aandachtsgebied 1: sociale leefomgeving burgers Sociale cohesie staat hoog op de agenda van Cyburg. Doel is verbetering van leefkwaliteit als gevolg van betere sociale contacten tussen burgers. Gemiddeld verhuizen Amsterdammers iedere 2 à 3 jaar naar een nieuw adres in de stad. Er is dus weinig tijd om thuis te raken in de buurt; de marktplaats van sociale contacten. De uitdaging is om de wijze waarop burgers (en groepen burgers) elkaar 'zoeken en vinden' via Internet te verbeteren.

'We weten eigenlijk nog weinig over de rol van Internet in het leggen en onderhouden van contacten op buurtniveau', zegt Cyburg directeur Herman Wagter. 'Communities worden niet gemaakt, die ontstaan. Wij willen inzicht in dat proces krijgen door proeven te starten waarbij dat contact - het elkaar zoeken en vinden - gestimuleerd wordt. Ons E-mailboek is daar een mooi voorbeeld van. Het is het begin van een marktplaats waar men contact kan leggen om gemeenschappelijke interesses te delen en gezamenlijk (desgewenst alleen op internet) activiteiten te ondernemen'.

De toegankelijkheid van internetgebruik is daar onderdeel van; Cyburg heeft een aantal deelprojecten op stapel staan om groepen burgers op laagdrempelige wijze te laten beschikken over verschillende vormen van internettoegang, computer hard- en software.
Over de toegankelijkheid van Internet zegt Wagter het volgende: 'Gezien de overbezette computers in scholen en bibliotheken, en gezien het succes van bijvoorbeeld Woningnet, blijkt de behoefte aan Internet veel breder verspreid dan we wel eens denken. Het is daarom belangrijk dat we de drempels verlagen. Er zijn bijvoorbeeld veel nog geschikte computers die bij bedrijven vrijkomen. Die gaan wij in goed overleg met leveranciers en bedrijfsleven beschikbaar maken voor bodemprijzen '.

Cyburg aandachtsgebied 2: politiek beleid merkbaar dichter bij burger
Met proeven en specifieke applicaties, adresseert Cyburg belangrijke politieke aandachtsgebieden uit het programma-akkoord 2002-2006. Zo zullen er diverse proeven starten op het gebied van zorg (voorkomen vereenzaming, thuiszorg en -service), veiligheid (signaleren, melden, (re)-actie), werkgelegenheid (focus op MKB en het leiden van mensen naar werk: microbanenmarkten op wijkniveau, nieuwe bedrijvigheid die specifiek is voor Internet), onderwijs (als marktplaats voor stageplekken, interactie scholen met ouders en leerlingen), sport, ontspanning en cultuur (informeren en raadplegen, organiseren van verenigingsinitiatieven en publiceren van evenementen).

Cyburg aandachtsgebied 3: stimuleren van bedrijvigheid, focus op MKB Het grotere bedrijfsleven zegt de komende jaren fors in Internet en specifieke toepassingen te gaan investeren. Als er niets gebeurt raakt het MKB (alleen al in Amsterdam ruim 50 duizend bedrijven) daarbij achterop.

Cyburg zal zich op het terrein van economische bedrijvigheid concentreren op:
30) - E-business voorlichting: gericht op interne processen bij het MKB en demonstraties aan het MKB wat er allemaal kan met Internet (bijvoorbeeld gebruik van administratieve software via ASP-applicaties)

- Meer dan alleen fysieke winkels: integratie van internetwinkels met de fysieke winkelvloer ('clicks' én 'bricks')

- Internet als platform voor gerichte bedrijfspubliciteit: stimuleren van verkoop via internetpromoties en publiciteit
- Faciliteiten bieden voor internet-only bedrijven en diensten: er zijn bedrijven die alleen ontstaan door het bestaan van Internet, bijvoorbeeld op het gebied van internet-commercials

Cyburg aandachtsgebied 4: verbeteren van overheidsdiensten Centraal doel bij het gebruik van Internet door de overheid en de non-profitsector, is een verbetering van de efficiency in het proces, kostenverlagingen, een toename van de gebruikersvriendelijkheid en vergroting van de toegankelijkheid.

Cyburg beoogt proeven waarbij het gehele proces wordt afgelopen om vervolgens verbeteringen te realiseren en de positieve effecten te meten van het gebruik van ICT en Internet. Zo wordt gedacht aan paspoort aanvragen via internet, online statusinzicht van bouwvergunningen, het toekennen van zorg (bijvoorbeeld bij verhuizing), elektronisch indienen van werkbriefjes bij de sociale dienst, etc.