Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-11-2002
bestuurlijk akkoord voor inrichting van Driehoek RZG

Op woensdag 20 november bespreekt de stuurgroep van de Driehoek RZG het te ondertekenen akkoord over de toekomstige inrichting van dit gebied. Als de 23 bestuurders instemmen met het akkoord zal Marcel Vissers, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, als voorzitter van de stuurgroep Driehoek RZG, dit ondertekenen. Dit akkoord is richtinggevend voor de bestuurders om met hun achterban te komen tot een duurzame inrichting van de driehoek tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. Resultaat zal uiteindelijk een Interregionale Structuurvisie voor het gehele gebied en een Intergemeentelijk Structuurplan voor de Zuidplas-gemeenten moeten zijn. De Driehoek RZG wordt onderschreven door de stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijk beleid van het kabinet als het ontwikkelingsgebied voor de Zuidvleugel.

Het gebied staat voor de complexe opgave om glastuinbouw, bedrijventerreinen, recreatie, woningbouw, groen en water een plek te geven. Het gebied is de diepste polder van Nederland en heeft een belangrijke functie voor het waterbeheer.

Doel is te komen tot de ontwikkeling van een kwalitatief hoogwaardig en duurzame inrichting van het gebied. Om zo een `natuurlijke grens' met het landelijke gebied van het Groene Hart te zijn. De 23 partners hebben nu afgesproken dat ze met elkaar samen gaan werken aan een Structuurvisie en Structuurplan die op breed draagvlak kan rekenen. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor de projectleiding van deze ambitieuze plannen. Het jaar 2003 zal worden gebruikt voor de visieontwikkeling en inzicht in noodzakelijke investeringen. Inwoners uit het betrokken gebied worden binnenkort uitgenodigd om mee te praten over de inrichting.

De Stuurgroep Rotterdam- Zoetermeer- Gouda kent de volgende bestuurlijke vertegenwoordigers: de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen, Moordrecht, Zevenhuizen-Moerkappelle, Zoetermeer, Rotterdam, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk, de stadsregio Rotterdam, het stadsgewest Haaglanden, het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland (ISMH), het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Schieland en het Rijk vertegenwoordigd door de ministeries van VROM, EZ, LNV en VenW, de natuur- en milieuorganisaties verenigt in de organisatie ConSept, WLTO en de Kamers van Koophandel Rotterdam en Haaglanden.