Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

CLAS: hulpverlening aan betrokkenen seksueel misbruik

NIZW-congres op 20 november 2002 in Amsterdam

16 augustus 2002

Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW organiseert op woensdag 20 november 2002 het congres Hulpverlening aan alle betrokkenen bij seksueel misbruik. De deelnemers maken kennis met de CLAS-methodiek, een hulpverlenigsmethodiek bedoeld voor kinderen die seksueel misbruikt zijn en voor hun gezins- en familieleden. CLAS staat voor Contextuele Leergroepen voor Alle betrokkenen bij Seksueel misbruik. In de ochtend komen de uitgangspunten en de praktische toepassing van de methodiek aan bod, 's middags worden in parallelsessies verschillende deelaspecten van CLAS uitgewerkt.

CLAS
De hulp van CLAS richt zich op het verwerken van seksueel misbruik en het zo veel mogelijk herstellen van verstoorde gezins- en familierelaties. Belangrijk uitgangspunt daarbij is de aandacht voor het hele gezin: het slachtoffer, de pleger, niet-misbruikende ouders, broertjes, zusjes en in sommige situaties ook voor eerdere generaties. Het werken met gemengde groepen die bestaan uit slachtoffers, plegers en niet-misbruikende ouders neemt in de methodiek een belangrijke plaats in. De CLAS-methodiek is geïnspireerd op de contextuele benadering van Ivan Boszormenyi-Nagy en op het groepswerk van de Amerikaanse gezinstherapeut Giaretto.

Programma
's Ochtends zijn er lezingen van onder andere prof. dr. Andries van Dantzig, psychiater en voorzitter van de Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling / RAAK en Els Nieskens, hulpverlener en grondlegger van de CLAS-methodiek. Daarnaast is er een klankbeeldpresentatie over de methodiek en spelen hulpverleners en acteurs een scène na uit de hulpverlening. Ook is er ruimte voor vragen aan en discussie met een panel dat bestaat uit de sprekers en enkele vertegenwoordigers van regionale CLAS-projecten. De tien parallelsessies die na de lunch plaatsvinden hebben uiteenlopende onderwerpen zoals afstemming van de hulpverlening op de vraag van het kind, werken in gemengde groepen, het opzetten van een CLAS-project en meerzijdige partijdigheid.

Doelgroep
Het congres is in de eerste plaats gericht op hulpverleners en beroepskrachten die werken met of geïnteresseerd zijn in de problematiek van seksueel misbruik in gezins- of familieverband. Ook voor beleidsmakers en managers biedt het congres aanknopingspunten. Zo wordt er aandacht besteed aan de mogelijkheid om CLAS in de eigen regio te organiseren.

Informatie een aanmelding
Deelname bedraagt ¤ 135,- per persoon, inclusief congresmap, lunch, koffie, thee en informele afsluiting. Ook ontvangen deelnemers de publicatie Verder met CLAS. Resultaten en overdraagbaarheid van contextuele hulpverlening na seksueel misbruik, geschreven door Paul Baeten e.a. Aanmelden is mogelijk tot 30 oktober 2002 via www.nizw.nl. Op deze website is ook uitgebreide informatie te vinden over het congres. Meer inhoudelijke informatie is te krijgen bij het NIZW / Expertisecentrum Kindermishandeling, Marjan Groefsema of Paul Baeten, telefoon (030) 230 65 61. Voor informatie over aanmelden: NIZW / Cursus- en Congresbureau, telefoon (030) 23 06 398, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl

Laatste update: 16 augustus 2002