International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

BOWLING FOR COLUMBINE openingsfilm IDFA 2002 Het vijftiende IDFA opent op 21 november met BOWLING FOR COLUMBINE van Michael Moore (VS, 2002). In de tien dagen erna worden ruim 200 internationale documentaires vertoond in het Pathé City Theater en de nieuwe locaties: Bellevue Cinerama, Stadsschouwburg Amsterdam en Theater Cosmic. De jaarlijkse Top-10 wordt samengesteld door de Braziliaanse filmmakers en broers Walter Salles en João Moreira Salles. Daarnaast bereidt IDFA een themaprogramma voor rondom geloven onder de titel: What do you believe in? en is er aandacht voor Films Transit, het bedrijf van de belangrijkste documentaire sales agent ter wereld, de Nederlander Jan Röfekamp.

In de openingsfilm van IDFA 2002, BOWLING FOR COLUMBINE (VS, 2002), neemt filmmaker Michael Moore het wapenbezit en de invloed hiervan op de Amerikaanse burgerbevolking op de korrel. BOWLING FOR COLUMBINE was de eerste documentaire sinds 46 jaar die voor de competitie van het filmfestival in Cannes werd geselecteerd. Michael Moore brak in 1989 door met ROGER AND ME. Zijn televisieserie TV NATION, waarin hij misstanden in de Amerikaanse samenleving belicht, is ook in Nederland te zien geweest.IDFA brengt een hommage aan de gedreven filmmaker door diens gehele documentaire oeuvre te vertonen, inclusief zijn televisieserie TV NATION.

What do you believe in?
Either you are with us or against us. Het afgelopen jaar hebben verschillende gebeurtenissen in buiten- en binnenland ons gedwongen kenbaar te maken waar we voor staan. In wie of wat geloven we (nog)? IDFA presenteert een themaprogramma met circa twintig documentaires over geloven in de meest ruime zin van het woord onder de titel What do you believe in? Het programma valt in twee onderdelen uiteen. Het eerste bestaat uit een aantal portretten van mensen met extreme geloofsovertuigingen, obsessies, die niet alleen van religieuze aard zijn. Het tweede accent betreft het geloof in de media. Zijn we te goedgelovig in een informatiesamenleving waar we steeds meer worden geconfronteerd met leugens en bedrog?

Top 10 van Walter Salles en João Moreira Salles Ieder jaar presenteert een vermaard filmmaker zijn of haar tien favoriete documentaires tijdens IDFA. Dit jaar zijn dat de Braziliaanse broers Walter Salles en João Moreira Salles. Walter Salles werd in 1998 genomineerd met een Academy Award voor zijn speelfilm CENTRAL DO BRASIL- CENTRAL STATION. Daarvoor was hij al ruim een decennium lang als documentairemaker actief in de Braziliaanse filmindustrie. João Moreira Salles is vooral bekend van de bejubelde vijfdelige tv-serie AMERICA (1989) over Amerikaanse cultuur. In 2000 won João Salles tijdens het Braziliaanse Film Festival Its All True met de film NOTÍCIAS DE UMA GUERRA PARTICULAR - NEWS FROM A PERSONAL WAR de prijs voor de beste Braziliaanse documentaire.

Films Transit
De in Canada wonende Nederlander Jan Röfekamp is de belangrijkste documentaire sales agent ter wereld. Zijn bedrijf Films Transit, met kantoren in Montreal, New York en Amsterdam en een grote catalogus aan topdocumentaires, speelt een niet te onderschatten rol in de documentairewereld. De films van Films Transit hebben bij elkaar talloze prijzen ontvangen, waaronder diverse Oscarnominaties en IDFAs eigen VPRO Joris Ivens Award.Dit jaar viert Röfekamp met Films Transit zijn twintigjarig jubileum. Reden voor IDFA om zes moderne klassiekers uit zijn stal te vertonen.

Informatie voor de pers: BOWLING FOR COLUMBINE wordt op 5 december door A-Film Distribution in de theaters uitgebracht. Op 30 oktober zal de documentaire te zien zijn tijdens de persconferentie van IDFA. Voor vroege pers is het mogelijk deze nog eerder bij A-Film op vhs aan te vragen: Annick Smit, 020 3445148, annick@a-film.nl. Voor meer informatie zie ook: www.bowlingforcolumbine.com