Rijksvoorlichtingsdienst


Afzender: RVD / KH
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 30-10-2002 16:46

MEDEDELING VAN DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

KONINGIN BIJ UITREIKING EREDOCTORAAT AAN KOFI ANNAN

Hare Majesteit de Koningin woont donderdag 21 november een bijzondere academische zitting bij op de Universiteit van Tilburg, die dan een eredoctoraat verleent aan de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan. Ook worden eredoctoraten uitgereikt aan Ariel Rubinstein (hoogleraar Economie Tel Aviv en Princeton) en Hans-Dieter Klingemann (hoogleraar Politicologie Freie Universität Berlin). Namens de eredoctores zal de heer Annan een toespraak houden.

Kofi Annan wordt een eredoctoraat verleend vanwege zijn niet aflatende inspanningen de wereld ervan te overtuigen dat het politieke handelen, ook op internationaal niveau en in een globaliserende wereld, gedragen moet worden door het morele principe van menselijke waardigheid dat tot uitdrukking komt in mensenrechten en democratie. Het morele gezag dat de heer Annan uitstraalt, vertegenwoordigt in de praktijk datgene waar de universiteit in haar onderwijs en onderzoek met betrekking tot juridische, economische en sociale structuren van de samenleving voor tracht te staan.

Ariel Rubinstein wordt een eredoctoraat verleend vanwege zijn excellente onderzoek op het terrein van economie en speltheorie. Zijn werk op het gebied van de onderhandelingstheorie heeft geleid tot belangrijke nieuwe inzichten op het terrein van de arbeidseconomie en financieringstheorie. Ook heeft zijn theoretische werk geleid tot een beter begrip van de wijze waarop politieke coalities worden gevormd.

Hans-Dieter Klingemann wordt een eredoctoraat verleend voor zijn fundamentele onderzoek op het gebied van de grondvesten, het handhaven en het goed doen functioneren van representatieve democratieën. Toen in 1989 de Berlijnse muur viel was Klingemann een van de eersten die de politieke ontwikkelingen in de voormalige DDR door middel van geavanceerd onderzoek volgden.

Als erepromotores zullen optreden respectievelijk de hoogleraren Berns, Van Damme en Arts. De Dies Natalis, de officiële verjaardag van de universiteit, is de belangrijkste activiteit in een serie van festiviteiten die de Universiteit van Tilburg wijdt aan het 75-jarig bestaan. In de loop van het academisch jaar 2002-2003 is verder onder meer een wetenschappelijk congres voorzien en een lustrumtentoonstelling die in 2003 zal plaatsvinden in het Nederlands Textiel Museum.