Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 47

Zwarte en Witte disco's
Multicultureel uitgaan in Utrecht

Allochtone en autochtone jongeren gaan nauwelijks samen naar de disco. In veel steden bestaan er 'witte' en 'zwarte' disco's. Waarom willen jongeren niet multicultureel uitgaan? TUMULT, RTV Utrecht en De Utrechtse Mix organiseren een debat op donderdag 21 november in RASA, Pauwstraat 13A Utrecht. Het debat wordt opgenomen door RTVUtrecht en uitgezonden op zaterdag 23 november.

Onder leiding van Fadua Azrar van Forum discussiëren Abdel lla Amraoui van Bengeweigerd.nl, Frank van Gemert, onderzoeker Regioplan, Khalid Kasem van Benjijbangvoormij.nl., jongerendeskundigen, disco-eigenaren, DJ's, leden van de jongerenraad maar vooral het publiek! Abdelaziz Ajaarouj, dichter/performer, treedt op met breakdance-groep. Na het debat afsluiting met dj Boye Jansen. TV-uitzending RTV Utrecht op zaterdag 23 november vanaf 10.30 uur (elk uur herhaling).

Marokkaanse jongeren, zeker als ze in een groep zijn, wordt de toegang tot een discotheek vaak ontzegd. Discrimineren discotheken daarmee of verstoren allochtonen jongeren inderdaad vaak een uitgaansavond waardoor het maar beter is ze te weigeren? Veel autochtone jongeren geven te kennen een andere dansgelegenheid op te zoeken als de disco te 'zwart' begint te zien. Willen allochtone en autochtone jongeren niet met elkaar uitgaan? Komt dat misschien door een verschil in muzieksmaak: allochtonen houden van raï of R&B muziek, terwijl autochtonen liever op top 40 nummers dansen. Wat zien jongeren zelf als oplossing om multicultureel uitgaan te stimuleren? Of is het bestaan van zwarte en witte disco's geen probleem en moeten gemeentes zorgen voor meer uitgaansgelegenheden voor allochtonen? Op initiatief van De Utrechtse Mix, project interculturalisatie Gemeente Utrecht.

Het debat vindt plaats in Rasa, Pauwstraat 13A te Utrecht. Aanvang 19.30 uur. Entree vrij. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.