Rijksuniversiteit Groningen

Britse Islamdeskundigen over hedendaags Islamitisch Jeruzalem

De gasthoogleraren Robert en Carole Hillenbrand houden op 21 november 2002 hun derde en laatste dubbellezing over `Islamic Jerusalem: the most sublime of cities'. Hierin bespreken ze de moderne tijd. Prof.dr. Robert Hillenbrand gaat in op de symbolische rol die de Rotskoepel heeft gekregen in het conflict in het Midden-Oosten. Prof.dr. Carole Hillenbrand legt uit hoe Jeruzalem in de moderne Islamitische samenleving wordt gezien. Het echtpaar bekleedt dit jaar de Vonhoff-leerstoel aan de Rijksunversiteit Groningen.

De Vonhoff-leerstoel werd ingesteld bij het afscheid van Henk Vonhoff als commissaris van de Koningin van de provincie Groningen. De leerstoel rouleert tussen drie faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen, die het gebied der Geesteswetenschappen bestrijken. Dit jaar is de Vonhoff-leerstoel verbonden aan de Faculteit der Letteren.

Rotskoepel

Robert Hillenbrand spreekt over de Rotskoepel die een grote rol in de huidige politiek van het Midden-Oosten speelt. Als een van de heiligste plaatsen van de Islam is de Rotskoepel symbool geworden van de Arabische en Palestijnse strijd tegen Israël en het Westen. Tegelijk wordt de plek van de Rotskoepel beschouwd als de plaats van de Tempel die in de geschiedenis van het Jodendom een centrale plaats inneemt. Elke verandering in de situatie rond de Oude Stad van Jeruzalem en in het bijzonder de Rotskoepel is nu een politiek-religieuze kwestie van het allerhoogste belang. Iedere claim en iedere toekomstvisie op wat er met deze plek moet gebeuren, zoals de wens van de Joodse extremisten daar de Derde Tempel te herbouwen, ligt zeer gevoelig. "In dit verhitte politieke conflict is de rol van de Rotskoepel als opvallend en aansprekend symbool cruciaal", aldus Robert Hillenbrand. "In mijn lezing wil ik laten zien hoe dit symbool door alle partijen, die zich bij het conflict betrokken voelen, wordt gebruikt. Niet alleen in de Islamitische wereld van Marokko tot aan Indonesië - en met name in Shi'itisch Iran is het symbool enorm populair - maar ook daarbuiten. Het feit dat zelfs postzegels in Venezuela met een afbeelding van de Rotskoepel werden uitgegeven toont aan, dat de Palestijnse zaak wereldwijd aandacht krijgt. Tegenwoordig tref je de Rotskoepel aan op muren, t-shirts, posters en bankbiljetten".

Jeruzalem in de moderne Arabische cultuur

Carole Hillenbrand behandelt de positie van Jeruzalem in de moderne Arabische literatuur en cultuur. Ze legt uit hoe de stad het symbool van verlangen en verlies is geworden en dat van de Palestijnse identiteit, uitgedrukt in gedichten, verhalen en liederen. Zij gaat in op het moderne gebruik èn misbruik van de termen `Jihad' en `kruistocht' en plaatst het hedendaagse conflict in een historisch perspectief van zowel tolerantie als confrontatie.

Sprekers

Beide hoogleraren zijn verbonden aan het Centre for Islamic Studies van de Universiteit van Edinburgh. Prof.dr. Carole Hillenbrand is hoogleraar in de geschiedenis van de Islam en studeerde te Cambridge, Oxford en Edinburgh. Prof.dr. Robert Hillenbrand is hoogleraar kunstgeschiedenis, gespecialiseerd op het gebied van de Islam. Hij studeerde in Cambridge en Oxford.Beiden hebben belangrijke publicaties op hun naam staan en ieder werkt op dit moment aan een nieuw boek. Robert Hillenbrands boek zal over de Rotskoepel gaan; het boek van Carole Hillenbrand heeft Islamitisch Jeruzalem als onderwerp.

Datum en tijd

donderdag 21 november 2002, 14.00 uur

Sprekers

Robert en Carole Hillenbrand

Titel

`Propaganda: The Dome of the Rock in modern times' (Robert); `Icon: Jerusalem and modern muslims' (Carole)

Plaats

Academiegebouw (Offerhauszaal), Broerstraat 5, Groningen

Onderzoek

Promotie