Rijksvoorlichtingsdienst

Embleem Navo 12 nov 2002
Nederlandse inzet voor navo-top Praag

De NAVO moet de onderlinge banden opnieuw aanhalen en dan met name in de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten. Dat is voor Nederland de belangrijkste doelstelling van de komende NAVO-top in Praag.

Dat schrijven de ministers De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) en Korthals (Defensie) aan de Tweede Kamer. Op 21 en 22 november komen de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen bijeen in Praag.

Versterking militaire capaciteit
Nederland wil dat tijdens de top duidelijk wordt gemaakt dat de NAVO in staat is om effectief op te treden tegen nieuwe dreigingen. Het gaat om zaken als het internationaal terrorisme en de dreiging van massavernietigingswapens. In Praag zullen afspraken gemaakt worden over de versterking van de militaire capaciteiten van de NAVO. Ook Nederland wil bijdragen aan dit zogeheten Prague Capability Commitment.

Snelle reactiemacht
Op de top wordt verder gesproken over de opbouw van de NATO Response Force (NRF). Dit Amerikaanse initiatief bestaat uit snel inzetbare reactietroepen die zonodig binnen dertig dagen kunnen worden ingezet. Het plan gaat uit van een reactiemacht van 5.000 tot 20.000 militairen die ingezet kunnen worden voor robuuste acties met een hoog risico, zo schrijven de ministers.

Nederland steunt dit initiatief, omdat het de militaire verbondenheid tussen Europa en de Verenigde Staten onderstreept. Alle direct inzetbare Nederlandse eenheden, zoals het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps, komen in aanmerking voor deelname aan de snelle NAVO-reactiemacht.

Uitbreiding van de NAVO
Nederland steunt de NAVO-uitbreiding met Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slovenië en Slowakije.
Voor de toetreding van nieuwe lidstaten geldt dat deze landen de verplichtingen en verantwoordelijkheden van het NAVO-lidmaatschap op zich kunnen en willen nemen. Daarnaast moet toetreding bijdragen aan de politieke en strategische belangen van de NAVO en de veiligheid en stabiliteit in Europa.

Verder wordt op de top in Praag gesproken over de betrekkingen met Rusland en met de Oekraïne en over de herziening van de NAVO-commandostructuur.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer: inzet voor Praag

Zie ook:
Nederlandse bijdrage aan versterking NAVO
(8 november 2002)

Meer informatie:

- Brief aan de Tweede Kamer: uitbreiding NAVO
- Website NAVO-top in Praag

Trefwoorden
NAVO