Gemeente Alkmaar


Inspraakronde voor wijzigingen hondenbeleid start 21 november

Alkmaar, 13 november 2002

Het college van burgemeester en wethouders start volgende week donderdag de inspraak-procedure voor een aangepast Hondenbeleidsplan. Dat is gisteren besloten. Het gaat vooral om wijzigingen bij de losloop- en verbodsgebieden. Hiermee wordt het hondenbeleid afgestemd op nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals grond-verkoop of nieuwbouw. Bovendien wil het College enkele wijzigingen aan-brengen die zijn gesuggereerd door belang-heb-benden. De inspraakperiode duurt vier weken. Definitieve besluiten worden pas genomen nadat inwoners en andere belang-hebbenden hun visie hebben kunnen geven.

Gemeentelijk hondenbeleid is een kwestie van balanceren tussen wat honden(bezitters) nodig hebben en wat anderen als overlast ervaren. Honden hebben recht op ruimte en beweging, maar hun bazen hebben de plicht ervoor te zorgen dat anderen geen last van de hond hebben, dus ook niet van diens uitwerpselen. Daarom hebben hondenbezitters bijna overal in Alkmaar de plicht dit op te ruimen. De gemeente Alkmaar heeft bovendien losloop-gebieden aange-wezen. Daar geldt geen aanlijnplicht, zoals die wel geldt in de rest van de stad. In het honden-beleids-plan wijst de gemeente ook gebieden aan waar geen honden mogen komen.

Het vorige Hondenbeleidsplan dateert uit 1996. Een belangrijke wijziging wordt nu voorgesteld voor de Oudorperhout; dit gebied wil het College als losloopgebied verkleinen vanwege het beheer- en inrichtingsplan. Ook moeten gebieden worden verkleind omdat grond is verkocht (Vroonermeer) of omdat het speelterrein is geworden. Vele wijzigingen zijn na gesprekken met belanghebbenden tot stand gekomen.

Hondenbezitters hebben gevraagd een aantal verbodsgebieden gedeeltelijk open te stellen voor aangelijnde honden. Dit betreft het stiltegebied in de Rekerhout en een doorsteek in de Oudorperhout. Aan dit verzoek wil het College tegemoet komen.
Met de bouw van het kattenpension aan de Klompenmakerstraat is ook daar een groot gedeelte van het losloopgebied verloren gegaan. Als compensatie stelt het College voor als losloopgebied aan te wijzen de groenstrook onder en ten zuiden van de Huiswaarder-brug, oostelijk van het Noord-Hollands Kanaal.

Het blijkt dat losloop- en verbodsgebieden duidelijker kunnen worden aangegeven. Momenteel staan in de losloopgebieden houten palen met een witte kop. Deze palen worden verwijderd. Daarvoor in de plaats komen tekstbordjes. Ook bij verbods-gebieden, speelplaatsen en speelweiden komen dui-de-lijke verbodsborden. Bovendien worden een aantal maatregelen genomen voor de verkeers-veiligheid nabij hondenuitlaat-plaatsen. De kosten van alle maatregelen worden geschat op ¤ 30.000.

Vanaf donderdag 21 november liggen de wijzigingen vier weken ter inzage bij het stadskantoor, dienstencentrum Alkmaar-Noord en de wijkposten. Het gemeentebestuur wacht de reacties van Alkmaarders af, die tot donderdag 19 december de tijd hebben om hun zienswijze te geven. Op 3 december wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd. Belangengroepen en bewoners die in voorgaande jaren op- en aanmerkingen hadden over het hondenbeleid, worden apart geïnformeerd over de inspraakmogelijkheden.