Koninklijke bibliotheek

Menno Hertzberger Prijs voor echtpaar Buijnsters

Op 21 november 2002 wordt de Menno Hertzberger Prijs uitgereikt aan P.J. Buijnsters en L. Buijnsters-Smets voor hun boek Lust en leering, over het Nederlandse kinderboek in de negentiende eeuw. De jury van deze prijs, die eens in de drie jaar wordt uitgeloofd door de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren, koos dit boek uit een selectie van meer dan tweehonderd boeken over de geschiedenis van het Nederlandse boek, die in de periode 1999-2001 zijn uitgegeven.

De jury prijst Lust en leering om het deskundig en wetenschappelijk verantwoord overzicht, maar tegelijk om de leesbaarheid en toegankelijkheid. Allerlei genres worden uitvoerig besproken, zoals moralistische verhalen, prentenboeken, sprookjes en legenden, avonturenboeken, sinterklaasliedjes, confessionele lectuur, en uitklapboeken (pop-up). Het boek bevat een schat aan informatie, en is rijkelijk geïllustreerd en daardoor ook een prachtig kijk- en bladerboek. 'Lust en leering', aldus de jury, 'is een liefdesverklaring aan het negentiende-eeuwse Nederlandse kinderboek'.

De belangstelling voor het kinderboek is op dit moment enorm. In de Kunsthal Rotterdam is de spectaculaire tentoonstelling Wonderland te zien met honderden kinderboeken uit de Koninklijke Bibliotheek. Tegelijk zijn er twee boeken over Nederlandse kinderboeken verschenen: Wonderland, bij de gelijknamige tentoonstelling, en Het Kinderboek, beide bij uitgeverij Waanders. Deze belangstelling dateert pas van de laatste jaren. Lange tijd was het kinderboek, samen met andere categorieën als populair proza, schoolboeken en volksprenten, een verwaarloosd terrein waar verzamelaars en onderzoekers hun neus voor ophaalden. Aan het echtpaar Buijnsters komt de eer toe dat zij als een van de eersten in Nederland dit soort boeken gingen verzamelen en er serieus studie van maakten. In 1997 publiceerden zij een overzicht van alle Nederlandse school- en kinderboeken van 1700 tot 1800. Drie jaar later verscheen het nu bekroonde boek over het kinderboek in de negentiende eeuw.

De prijs, die bestaat uit een bedrag van 2.500 euro, zal worden overhandigd op 21 november 2002 tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Tegelijk ontvangt Jeroen Salman de dit jaar voor het eerst toegekende Menno Hertzberger Aanmoedigingsprijs voor zijn boek over zeventiende-eeuwse almanakken: Populair drukwerk in de gouden eeuw.
De jury van de Menno Hertzberger Prijs bestaat uit J.F. Heijbroek, Rijksmuseum Prentenkabinet, voorzitter; F.W. Kuyper, NVvA, veilinghouder, secretaris; Prof. Dr. P.G. Hoftijzer, Universiteit Leiden; L. van Krevelen, uitgever; C. de Wolf, Koninklijke Bibliotheek.
De Menno Hertzberger Aanmoedigingsprijs, een bedrag van 1.000 euro, wordt gesponsord door de antiquaren Asher, Forum, Gerits, De Graaf, Bubb Kuyper en Van der Steur.

13 november 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland