Erasmus Universiteit Rotterdam

21 november 2002

Oratie prof.dr. J.T.J. Smit

Durfkapitaal en vreemd vermogen

Private equity is een langdurige participatie in ondernemingen waarvan de aandelen niet op een effectenbeurs worden verhandeld. In de brede definitie, die prof.dr. Han Smit voor private equity hanteert, staan twee belangrijke categorieën. De eerste is durfkapitaal, de participatie in jonge bedrijven die nog niet volgroeid zijn om via de beurs te kunnen worden verhandeld. De tweede categorie is de leveraged buy-out: het overnemen van gevestigde bedrijven die worden gefinancierd met een aanzienlijke lening oftewel vreemd vermogen. Een investering in private equity kan uiteenlopen van enkele miljoenen euros tot een leveraged buy-out van vele miljarden, waarbij alle aandelen van een beursgenoteerde onderneming zijn betrokken. Met het uitspreken van zijn oratie The Economics of Private Equity op 21 november 2002 aanvaardt Smit zijn ambt als hoogleraar op de HAL-leerstoel in de faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Smit beperkt zich tot de private overnames van bedrijven met een bewezen staat van dienst en winstgevendheid. In het verleden waren activiteiten vooral gericht op herstructurering van inefficiënte ondernemingen. Recentelijk zien we een nieuwe trend gericht op groei. Met de groeiende integratie van Europa ontstonden nieuwe pan-Europese strategieën gericht op synergie. Zo kocht een private equity investeringsmaatschappij Pearle Benelux in 1996 een belangrijke keten van Belgische en Nederlandse opticiens, gevolgd door verschillende bedrijven uit dezelfde sector in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Deze transacties waren onderdeel van een overnamestrategie die bekend staat als buy-and-build. Daarmee beoogt een private investeringsmaatschappij een bedrijfstak te consolideren. Kernvaardigheden en efficiëntie worden vertaald naar overnames op een grotere financiële of geografische schaal.

Nieuwe trends in de overnamemarkt vragen volgens de hoogleraar om een uitbreiding van de waarderingsmethoden die het strategisch denkproces kunnen vormgeven. Een uitgebreide waarderingsbenadering voor een acquisitiestrategie, introduceert principes van bestaande geaccepteerde theorieën (denk aan de reële optie- en speltheorie) en verschaft inzicht in relevante vragen. Zoals: hoe waardevol zijn de groeimogelijkheden van de onderneming? Is deze groei organisch, door capaciteitsinvesteringen te realiseren? Of zorgen overnames voor groei? Hoe zal de bedrijfstak of een andere potentiële koper reageren op een voorgenomen overname? En in welke mate beïnvloedt dit de prijs van de overname? Recent onderzoek maakt het mogelijk deze strategische overwegingen te analyseren op een meer formele en rigoureuze wijze die consistent is met zowel de economie van de overnamemarkt als de moderne financiële economische theorie.

Noot voor de pers
Oratie donderdag 21 november , 16.00 uur
Plaats: Woudestein, Aula
Info: bij de hoogleraar, tel. (010) 408 2623
e-mail: jsmit@few.eur.nl
zie ook www.erim.nl

INLINE] INLINE]