Provincie Noord-Holland

Provinciale commissie brengt bezoek aan Europees Parlement

Een commissie van 11 statenleden en 4 beleidsmedewerkers van de provincie Noord-Holland brengen 21 november a.s. een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Het bezoek staat in het teken van het Europese landbouw- en plattelandsontwikke-lingsbeleid en de gevolgen daarvan voor de provincie Noord-Holland.

Het bezoek vindt plaats vanuit het Huis van de Nederlandse Provincie, waarin een Noord-Hollandse vertegenwoordiger is gehuisvest die de belangen van de provincie in Brussel behartigt. Tijdens het bezoek zijn gesprekken gepland met ambtenaren van o.a. de Europese Commissie die het Europese beleid vormgeven en leden van het Comité van de Regios, een Europees adviesorgaan waarin zowel lokale als regionale bestuurders uit Europa vertegenwoordigd zijn. Tijdens het werkbezoek staan de vragen Hoe opereert de provincie in Brussel en hoe ziet het toekomstig Europese landbouwbeleid eruit centraal. Er wordt vooral inhoudelijk op de materie ingegaan. Het bezoek is niet bedoeld om politieke standpunten uit te dragen.

Op 16 januari 2003 is nog een tweede bezoek gepland met als thema Toekomst Regionaal Beleid. De bezoeken zijn georganiseerd op verzoek van de statenleden zelf om de afstand tussen Haarlem en Brussel overbrugbaar te maken. In Brussel wordt wet- en regelgeving gemaakt die voor de provincie Noord-Holland van groot belang is en waar de provincie zich ook aan moet houden. De statenleden willen actief betrokken worden bij het Europese beleid van de provincie Noord-Holland. Door intensief contact met de Europese instellingen in Brussel probeert de provincie direct invloed uit te oefenen op het beleid van de Europese Unie.

Pers is welkom het programma bij te wonen. Reis- en verblijfkosten zijn wel voor eigen rekening.

PROGRAMMA

Vertrek: 20 november 2002 (Thalys 16.56 uur; aankomst Brussel: 19.40 uur)

Programma 21 november

09.00 u Huis van de Ned. Provincies: presentatie Strategische Randstad Agenda

10.00 u Huis van de Ned. Provincies: lezing Plattelandsontwikkeling (spreker: Mario Nagtzaam, Europese Commissie)

11.00 u Vertrek per taxi naar Europees Parlement korte rondleiding
bijwonen stemming Europees Parlement over hervorming Landbouwbeleid

12.30 u Lunch Europees Parlement
Sprekers: Bob Verburg en Wim van Gelder (beiden lid van het Comité van de Regios) Thema: herziening landbouwbeleid;

14.30 u Huis van de Ned. Prov.: Lezing door Marianne Vaes (lid Permanente Vertegenwoordiging van NL bij de EU; account landbouw) thema: Nederlands standpunt t.a.v. herziening landbouwbeleid

15.45 u Ontvangst bij de Brusselse vertegenwoordiging van de Duitse regio Rheinland Pfalz.

17.28 u Vertrek naar Amsterdam (Thalys vanaf Brussel-Zuid). Aankomst: 20.07 uur Adam cs.

Inlichtingen voor de pers: Marjan Hoenson of Ellen van der Klei, tel. (023) 514 41 18
Inlichtingen voor anderen: Susanne van Scheers, tel. (023) 514 39 06 Ellen van der Klei 15-11-2002 14:16:00