Gemeente Enkhuizen

PERSBERICHT

Gemeente Enkhuizen

Publiekszaken/Communicatie
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen

Telefoon (0228) 360 155 / 06 22 56 04 73
Fax (0228) 313312
E-mail communicatie@enkhuizen.nl

datum: 19 november 2002

Officiële ingebruikname Carillon Gouw

Donderdag 21 november om 14.00 uur wordt het vernieuwde carillon aan het Koperwiekplein officieel in gebruik genomen. De plechtigheid zal geleid worden door wethouder H. Bode.

Het oude bandspeelwerk van het carillon was totaal versleten en heeft plaatsgemaakt voor een computergestuurd systeem. Het systeem is aangesloten op een tijdklok te Frankfurt, waardoor het uurwerk exact op tijd loopt en automatisch wisselt van zomer- naar wintertijd en omgekeerd.

Het computergestuurde carillon is uitgebreid van 9 naar 18 klokken en heeft zo een omvang gekregen van 1½ octaaf. De muzikale mogelijkheden die dit met zich meebrengt, zullen gedemonstreerd worden ten tijde de ingebruikname. Door het sturen van een SMS bericht vanuit een GSM naar de computer zullen 4 sinterklaasliederen klinken.

De melodieën die ten gehore worden gebracht, zijn door stadsbeiaardier Frits Reynaert zelf vervaardigd. Vanaf zijn thuiscomputer kan Reynaert nieuwe melodieën doorsturen naar het carillon en bestaande bewerken. Zo wordt op afstand het jaarprogramma (sinterklaas- en kerstmelodieën, algemene melodieën, etc.) aangepast.

Reynaert is sinds 2001 de enige beiaardier in Nederland die over deze mogelijkheid beschikt.

Na ingebruikname zal het carillon op dezelfde tijd spelen als voor de restauratie het geval was, nl. op elk heel uur van 8.00 tot 19.00 uur.

Van 21 november t/m 5 december klinken sinterklaasliederen, daarna een week algemene liederen gevolgd door kerstliederen.

Indien u nog vragen heeft met betrekking tot bovenstaande, kunt u contact opnemen met G. van Dijk, afdeling Communicatie.