Productschap Wijn

Nieuws

Wijnoogst Alsace 2002

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 19 november 2002

Wijnoogst Alsace 2002: kleiner dan verwacht maar van een goede kwaliteit!

De wijnoogst van 2002 van de Alsace is kleiner uitgevallen dan verwacht. Dit is met name te wijten aan de wisselende weeromstandigheden die de rijping niet ten goede kwamen. Toch is, met name door een goede selectie en de know how van de wijnboeren, de kwaliteit bijzonder goed.

Zon en regen wisselen elkaar af
In tegenstelling tot vorig jaar had men te maken met een strenge winter die er voor zorgde dat de grond in januari nog bevroren was. In de lente volgden periodes met regen en zon elkaar in hoog tempo op wat leidt tot een langzame ontwikkeling van de druiven. Vanaf april verloopt de groei weer volgens plan en in de zomer zijn de temperaturen gunstig voor de bloei van de wijnstokken. In augustus en september wijzen testen uit dat het, door een vroege rijping, een vroege oogst zal worden, hetgeen leidt tot het snoeien van bladeren.

Oogstdata
o 16 september: A.O.C. Crémant dAlsace
o 30 september: A.O.C. Alsace en Alsace Grand Cru o 14 oktober: Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles Ondanks deze vastgestelde data heeft het merendeel van de producenten ervoor gekozen om, wat betreft de stille wijnen, pas in oktober te oogsten. De druiven konden hierdoor nog profiteren van de late herfstzon.

Kwalitatief goed, kwantitatief lager dan verwacht Als gevolg van de sterk wisselende weersomstandigheden waren de druiven kwetsbaar en varieerde de kwaliteit per wijngaard. Maar door een goede selectie en het geduld en bekwaamheid van de wijnboeren zijn de druiven mooi rijp en van een goede kwaliteit. De wijnen zijn aromatisch en hebben een goede zuurgraad, in het bijzonder de Riesling. Daarentegen is het volume wel lager dan verwacht.

Concluderend: een oogst die kleiner is dan verwacht, maar wel met goede resultaten die flink veel mogelijkheden bieden!