Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


MinBZK.nl (txt) - 2,5 miljoen euro voor betere dienstverlening aan burgers

var formMessage = "De volgende velden zijn niet ingevuld:";

navigatie2,5 miljoen euro voor betere dienstverlening aan burgers 20 november 2002
Om de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers te verbeteren en de arbeidsproductiviteit van de eigen medewerkers te verhogen stelt het Innovatiecentrum Openbaar Bestuur (InAxis) de komende jaren jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar. Het innovatiecentrum InAxis heeft vandaag de eerste subsidies toegekend. Diverse overheidsorganisaties zoals ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen hebben subsidie aangevraagd om op vernieuwende wijze de eigen organisatie beter te laten presteren. In totaal zijn 57 experimenten aangemeld. De commissie van InAxis, onder leiding van de heer prof.dr. Wolter Lemstra, heeft hieruit 13 projecten geselecteerd. Veel aanvragen zijn door meerdere organisaties gezamenlijk ingediend. Organisaties in het openbaar bestuur zijn op zoek naar nieuwe manieren van samenwerken, zowel bestuurlijk en beleidsmatig als door het bundelen van diensten. De samenwerking gebeurt ook met private partijen. Ook wordt gezocht naar mogelijkheden om organisaties met elkaar te vergelijken (benchmarking), met het oog op leren van elkaar en het bieden van transparantie aan de burger. Voorbeelden van gehonoreerd experimenten zijn:
Veiligheid
De provincie Zuid-Hollandontwikkelt een Interactieve Veiligheid Scorekaart die bestuurders, toezichthouders en burgers inzicht biedt in de vraag of het veilig is in hun gemeente. Met de Interactieve Veiligheid Scorekaart kunnen gemeenten hun prestaties op het gebied van veiligheid onderling vergelijken. Hier kan een belangrijk stimulerings- en leereffect van uitgaan. De provincie heeft voor dit experiment 110.000 euro gekregen.

Kostenbesparing en efficiency
Zes Friese gemeenten bundelen hun krachten om de kwaliteit en de voortgang van ICT-processen en personele bezetting te garanderen en de kosten hiervan beheersbaar te maken. Hiervoor wordt een nieuwe organisatie opgericht die alle betrokken gemeenten ondersteunt op het gebied van ICT. De Friese gemeenten hebben hiervoor 90.000 euro ontvangen. Kwaliteit dienstverlening aan burgers
De gemeente Rotterdam wil digitaal toetsen van een bouwaanvraag aan een bestemmingsplan mogelijk maken. Het maken en herzien van plannen wordt hierdoor eenvoudiger, evenals het verkeer tussen overheden en met instanties die gegevens leveren. Ruimtelijke plannen kunnen behalve voor intern gebruik ook voor burgers beschikbaar worden via het digitale loket. Een logisch vervolg zou zijn dat burgers hun ontwerp makkelijk kunnen toetsen aan het bestemmingsplan. De gemeente Rotterdam heeft voor dit plan 22.500 euro gekregen.

Gemeentelijke samenwerking
De afdelingen Bouw- en Woningtoezicht van 20 gemeenten ontwikkelen gezamenlijk een kwaliteitssysteem waaraan bouwvergunningen kunnen worden getoetst. Het gevolg is een snellere, efficiëntere en meer transparante manier van werken, waarvan zowel de gemeente als de burger beter wordt. Voor dit project heeft de commissie 60.000 euro beschikbaar gesteld.