Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 21 november 2002

1. In zijn vergadering van 14 november 2002 heeft de Raad over de volgende onderwerpen gesproken:

- Afschaffing OZB woningen;

- Volledige budgettering van de bijstand;
- Stand van zaken onderzoek financiële gevolgen gemeentelijke herindeling;

- Adviesaanvraag evaluatie bekostiging jeugdgezondheidszorg 0- 19 jaar.


2. De Raad acht de in het Regeerakkoord voor 2005 voorziene afschaffing van de OZB voor woningen zo belangrijk voor de autonomie van de gemeenten en voor de financiële verhoudingen, dat hij een spontaan advies uitbrengt. In dit advies op hoofdlijnen wijst de Raad, als hoeder van een ordentelijke en transparante financiële verhouding, met name op het grote belang van een lokaal belastinggebied van enige omvang. Lokale belastingen vervullen een drietal wezenlijke functies binnen de financiële verhoudingen, te weten: een afwegingsfunctie voor lokale prioriteiten, het opvangen van eventuele onevenwichtigheden in het verdeelstelsel en het zijn van een buffer voor het opvangen van tegenvallers in de eigen huishouding. Door het wegvallen van de mogelijkheid om OZB op woningen te heffen worden deze functies ondergraven. Hetgeen ongewenste effecten met zich meebrengt. Verder wijst de Raad zijn advies op een aantal niet beoogde negatieve effecten. Het advies zal binnenkort op deze site te downloaden zijn.


3. De Raad heeft aan de demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid advies uitgebracht over de hoofdlijnen van het wetsvoorstel tot volledige budgettering van het inkomensdeel van het Fonds Werk en Inkomen (FWI). In zijn advies wijst de Raad er op dat risico's en beleidsvrijheid in een verhouding van één op één moeten staan. De Raad is echter van mening dat de vergroting van de beleidsvrijheid geen gelijke tred houdt met de toename van de financiële risico's in het wetsvoorstel. Daarnaast zijn er ook factoren die van invloed zijn op de uitstroom uit de bijstand waarop gemeenten geen invloed hebben, waardoor een volledige afwenteling van de risico's op gemeenten niet gewenst is. Het advies is binnenkort op deze site te downloaden.


4. Op donderdag 7 november 2002 heeft een afvaardiging van de Raad ter kennismaking en oriëntatie een gesprek gehad met enkele leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor binnenlandse zaken. Aan de orde kwamen onder meer het werkprogramma van de Raad en enkele actuele onderwerpen.
In aansluiting op de uitkomsten van het POR provinciefonds 2003 7. Voor de volgende vergadering van 12 december staan in elk geval de volgende onderwerpen op de agenda:

- Het onderzoek kosten gemeentelijke herindeling;
- Grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel. publiekvriendelijke folder uitgebracht. De folder Het secretariaat Rob-Rfv heeft een nieuwe kantoorruimte betrokken. Het nieuwe bezoekadres is Fluwelen Burgwal 56 in Den Haag.

Het secretariaat Rob-Rfv heeft een nieuwe kantoorruimte betrokken.
Het nieuwe bezoekadres is Fluwelen Burgwal 56 in Den Haag.

9. Recent verschenen publicaties en adviezen:

- 'De gemeente en haar financien'

- 'Mythes en misverstanden in de financiële verhoudingen'