Staatsbosbeheer

home > actueel > pers > persberichten > staatsbosbeheer werkt... print zoeken contact

voornemen wekt veel onrust bij hondenliefhebbers, 21 november 2002
Staatsbosbeheer gaat in het bosgebied de Balij bij Zoetermeer een hondenzonering toepassen. Aanleiding hiervoor is de toegenomen druk van de loslopende honden op de natuur en signalen uit de omgeving van mensen die overlast ervaren van loslopende honden. Staatsbosbeheer wil de zonering voor het broedseizoen van 2003 uitgevoerd hebben. De komende maanden wordt overlegd met gebruikers van de Balij en gemeenten over de vorm van de zonering maar dat er een deel van de Balij aanlijngebied wordt staat vast.

Het voornemen van Staatsbosbeheer voor het invoeren van een hondenzonering heeft bij hondenliefhebbers tot grote onrust geleid. Afgelopen dagen zijn meer dan honderd bezorgde reacties binnengekomen, zowel schriftelijk, telefonisch als uit het veld. Bij veel mensen leeft het beeld dat er een uitlaatverbod komt voor de Balij, wat geenszins de bedoeling is van Staatsbosbeheer. De beheerder kan zich overigens de reacties van de hondenliefhebbers goed voorstellen en neemt ze serieus. In gesprekken die boswachter Natasha Heemskerk met bezorgde hondenbezitters heeft gevoerd blijkt dat de meeste mensen, ondanks dat zij niet blij zijn met de beperkingen die hen in de toekomst worden opgelegd, wel begrip kunnen opbrengen voor het waarom achter de hondenzonering.

Waarom zonering?
Het bosgebied de Balij is zeer in trek als wandelgebied bij zowel bewoners van Zoetermeer als bewoners uit de verre omtrek. Niet in de laatste plaats omdat de Balij een van de weinige gebieden in de omgeving is waar men de hond mag laten loslopen. Uit een recreatieonderzoek (2001) komt naar voren dat een relatief groot aantal recreanten overlast van honden ervaart en geconcludeerd wordt dat Staatsbosbeheer de overlast van honden niet uit het oog mag verliezen.
In de Balij heeft ook de natuur een plekje veroverd en niet zonder resultaat. Bijzonder zijn de steen- en ransuilen maar ook grondbroeders als houtsnip, fazant en ook de haas worden er waargenomen. In de nabije toekomst spelen nog twee zaken een rol. Volgend voorjaar start de aanleg van het natuurterrein de Scheg (+ 30 ha) aan de westkant van de Balij. Een riet- en moerasterrein waar watervogels als roerdomp en waterral worden verwacht. En daarnaast zullen komend jaar de geplande fietspaden (8 km) worden gerealiseerd. Dit zal deels leiden tot een ander recreatief gebruik met een mogelijk conflict tussen fietsers en loslopende honden.
De natuurwaarde, de behoefte van recreanten die minder gecharmeerd zijn van loslopende honden en de nieuwe situatie hebben Staatsbosbeheer doen besluiten om een hondenzonering te gaan toepassen.
Dat wil dus niet zeggen dat loslopende honden niet meer welkom zijn in de Balij. Staatsbosbeheer wil dat beide doelgroepen in de Balij de mogelijkheid hebben om te recreëren en de natuur de mogelijkheid geven om zich verder te ontwikkelen.

Gebruikersgroep
In het voorjaar 2002 is een gebruikergroep voor de Balij opgericht. Belangstellenden zijn via een oproep in de lokale pers uitgenodigd voor een bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst is door de aanwezigen een gebruikersgroep samengesteld waarin alle belangen van de gebruikers van de Balij vertegenwoordigd zijn. De gebruikersgroep adviseert Staatsbosbeheer over allerlei zaken aangaande de Balij, zo ook over de hondenzonering. Elk lid van de gebruikersgroep heeft afgelopen dinsdag, na raadpleging van zijn eigen achterban, Staatsbosbeheer hierover geadviseerd. Algemeen beeld daaruit was begrip voor het voornemen te zoneren. Daarnaast zijn suggesties gedaan voor verbetering van het plan.

Vervolg
Naar aanleiding van de vele bezorgde reacties die binnen zijn gekomen heeft Staatsbosbeheer besloten begin januari 2003 een informatieavond te organiseren. Mensen die reeds contact hebben gezocht met Staatsbosbeheer krijgen hiervoor een uitnodiging. Daarnaast zal de avond worden aangekondigd in de pers voor de overige belangstellenden.

Met behulp van de verkregen adviezen, bezwaren en suggesties zal Staatsbosbeheer een definitief zoneringsplan opstellen en uitvoeren. Naar verwachting zal vóór het nieuwe broedseizoen de maatregel van kracht zijn.