Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht

Versterking arbeidsmarkt in de zorg, speerpunt VMBO

¤ 255.000,- voor zorg & arbeidsmarkt

Voor ¤ 255.000,- worden drie zorg & arbeidsmarktprojecten gefinancierd: verbetering van de aansluiting van vmbo-onderwijs op de arbeidsmarkt, een projet jeugdzorg & werk en een project waarin WAO-ers worden opgeleid als ondersteuningsfunxctionaris in de zorg en welzijnssector. De projecten zijn bedoeld om de krachten rondom arbeidsmarkt & zorg te bundelen. Werving en behoud van personeel en leerlingen staan centraal, aansluitend op de bestaande regionale netwerken. Nieuw is de extra impuls voor het vmbo.

De versterking van zorg & arbeidsmarkt is gericht op het wegwerken van tekorten weg te werken en het opkrikken van het imago van werken in de zorg en welzijnssector. Het provinciale platform Zorg en Arbeidsmarkt staat positief tegenover de drie gehonoreerde projecten.

Verbetering aansluiting VMBO op werk

Bijdrage: ¤ 185.000,-. In het VMBO is recentelijk een start gemaakt met leerwerktrajecten voor leerlingen uit de Basis Beroepsgerichte Leerweg (BBL). Leerlingen leren tijdens het 3e en 4e leerjaar 40% van de lestijd buitenschools in een beroepsvoorbereidende stage. Bekend is dat werkgevers het moeilijk vinden om de 15 en 16-jarigen al ervaring op te laten doen in de verzorging van cliënten, met als gevolg dat stagiaires veelal zullen worden ingezet als huishoudelijke kracht. Werkgevers hebben de wens uitgesproken te komen tot één programma van de gezamenlijke scholen. Door 3 regionale overlegorganen in de zorg (TSO's: regionaal overleg werkgevers en werknemers in de zorg) in Brabant is samen met het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs ( OVDB), het initiatief genomen om de aansluiting tussen de arbeidsmarkt van de zorg en de opleidingen, specifiek voor de aansluiting van het VMBO, te verbeteren. Beoogde resultaten zijn ondermeer: een dekkend aanbod aan stageplaatsen, passend bij de vraag van de vmbo-leer-werktraject leerlingen, een gezamenlijk praktijkprogramma, een conferentie om ervaringen te delen en good practices en adviezen te verzamelen voor de starters uit het schooljaar 2003-2004, en een permanente monitoring van de ervaringen met de leer-werktrajecten t.b.v. deelnemende scholen en werkgevers. De uit dit project voortvloeiende activiteiten liggen op het terrein van het bevordereren van de match tussen vraag en aanbod aan stages, het bevorderen van de kwaliteit van de stages en het versterken van de regionale samenwerking en communicatie.

Jeugdzorg en arbeidsmarkt

Bijdrage ¤ 50.000,- . Monitoring, imago-activiteiten arbeidsmarkt, behoud van personeel en instroom van personeel. Het eerste jaar verwacht het jeugdzorgberaad specifiek in te zetten op ondermeer strategisch personeelsmanagement en op de afstemming tussen onderwijs en werkveld. In het kader van instroom van personeel wordt onder andere een pilot leren en werken in de jeugdzorg opgezet. Het project Jeugdzorg en Arbeidsmarkt past binnen het Provinciale Beleidskader Jeugd 2003-2006 voor kinderen en ouders. Voor de provincie ligt er een zware wettelijke verantwoordelijkheid voor het aanbod aan Jeugdzorg in Brabant. In het verlengde hiervan is het uiterst zinvol om te investeren in verbetering van het arbeidsmarktbeleid voor de sector Jeugd. Het sectorfonds Zorg en Welzijn zorgt voor cofinanciering van dit project ter hoogte van ¤ 50.0000,-.

WAO en praktijkleren Zorg en Welzijn

Bijdrage ¤ 20.000,- . Zorginstellingen worden in toenemende mate geconfronteerd met problemen in de begeleidingscapaciteit van leerlingen, nieuwe medewerkers etc. Daarnaast is er in de zorgector veel sprake van uitval van medewerkers door allerlei factoren. Om zowel het probleem van de uitval van medewerkers, als het tekort aan begeleidingscapaciteit aan te pakken, is een aanpak uitgewerkt waarin het (sub)regionale perspectief centraal staat. Er is een procedure en aanpak ontwikkeld waardoor personen met een zorg-of welzijnsachtergrond en die in de WAO zitten, toegeleid kunnen worden naar de functie van ondersteuningsfunctionaris praktijkleren voor zorg en welzijn.
Inmiddels is de procedure zodanig uitgewerkt dat een 8-tal kandidaten in opleiding zijn en begonnen zijn aan het praktijkdeel ervan. De ervaringen tot nog toe zijn vanuit het perspectief van de kandidaten zeer positief. Ook binnen de zorginstellingen die zijn benaderd wordt positief gereageerd op het initiatief. Diverse instellingen hebben reeds toezeggingen gedaan om praktijkplaatsen beschikbaar te stellen. De provinciale subsidie is bedoeld voor communicatie en verbreding van dit initiatief in Noord-Brabant.