Gemeente Rotterdam

G4: Verplichte samenwerking grootstedelijke gebieden in Randstad

(20-11) De burgemeesters van de vier grote steden (G4) hebben er kennis van genomen dat het kabinet het Huis van Thorbecke als maatgevend beschouwt voor de inrichting van de het binnenlands bestuur. Om het ruimtelijk economisch beleid van het rijk daadwerkelijk in realiteit om te zetten dient dat 19e eeuwse pand echter op zijn minst te worden gestut met hulpconstructies voor samenwerking in de grootstedelijke gebieden van de Randstad. De rol van de provincie mag in die regios niet uitgaan boven die van coördinator en toezichthouder.

Daarom dient volgens de burgemeesters van de vier grote steden uitdrukkelijk te worden vastgelegd dat in de grootstedelijke regios verplichte samenwerking plaatsvindt met betrekking tot tenminste:
* ruimtelijke ordening, stedelijke vernieuwing, woningbouwprogrammering, woonruimtetoewijzing en (tenminste de fysieke pijler van) het grote stedenbeleid;
* economische ontwikkeling, acquisitie en locatiebeleid kantoren, bedrijven en detailhandel;

* mobiliteitsbeleid, planning van en investering in regionale infrastructuur;

* exploitatie openbaar vervoer;

* milieubeleid, planning van en investering in regionale groenstructuur;

* jeugdzorg.

Leidraad bij de uitwerking hiervan dient te zijn: toezicht op en toetsing van de door de randstedelijke regios op te stellen beleidsplannen door de provincie; toedeling van financiële middelen rechtstreeks door de desbetreffende vakdepartementen aan de randstedelijke regios.

Geen richtgevende kaders De vier burgemeesters treffen in de (Concept-) beleidsnotitie omtrent de Wet gemeenschappelijke regelingen van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ZK de gewenste stevigheid nog niet aan. Zij verwachten van de minister van BZK meer dan een beschrijving van procedures en verwijzingen naar wetgeving die, zonder richtinggevende kaders, ontwikkeld zou moeten worden door andere ministeries.

Grootstedelijke problemen De burgemeesters achten de problemen in de grootstedelijke gebieden van de Randstad te urgent om op deze wijze te worden afgedaan. De potentie van deze gebieden en van de Randstad is te belangrijk voor Nederland als geheel om onderbenutting te riskeren. In hun "G4- Manifest: uitvoeren!" (pdf, 480 Kb) hebben zij benadrukt te staan voor een dubbele opgave: het benutten van de kansen die er liggen om samen uit te groeien tot een internationaal georiënteerde stad in de wereld, èn het oplossen van de sociaal-culturele problemen van de steden.

Dit standpunt is verwoord en nader toegelicht in de bijgaande brief (pdf, 18 Kb) die burgemeester mr. Ivo Opstelten, mede namens zijn drie collegas, op 19 november jl. aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft gezonden.