Productschap Wijn

Nieuws

Jaargang 2002 in de Côtes du Rhône: een verleidelijk millésime

PERSBERICHT

Avignon, 20 november 2002

Jaargang 2002 in de Côtes du Rhône: een verleidelijk millésime

De oogst van 2002 in de Côtes du Rhône is ondanks het wisselvallige weer van het afgelopen jaar zeer goed te noemen. De eerste cuvées zijn verleidelijke wijnen, die snel op dronk zijn.

De weersomstandigheden

Herfst en winter: van warm naar koud
In oktober 2001 lagen de temperaturen in de Rhônevallei boven het gemiddelde. Slechts enkele periodes met regen zorgden voor wat verkoeling. Vervolgens kwamen de maanden november en december, die met hun kouderecord menig wijnmaker deed denken aan de beruchte winter van 1956. In januari steeg het kwik weer naar iets hogere temperaturen.

Lente: een langdurige bloeiperiode
De milde temperaturen van half maart bevorderden de groei en door de hevige regenval in mei liet de droge periode iets langer op zich wachten. Kortom: een klimatologisch a-typische situatie met als resultaat een langere bloeiperiode dan gewoonlijk (8 à 10 dagen). De bloei begon in de vroegrijpe gebieden op 20 mei en eindigde op 18 juni in de laatrijpe zones.

Zomer: periode van nuances
Warmte, koude, wind, regen en mist volgden elkaar op. Toch waren de temperatuur en het aantal zonne-uren gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen vijf decennia En dus hadden de druiven ook dit jaar weer een goed evenwicht tussen suiker en zuren. Het noodweer op 8 en 9 september heeft vooral in de regios Gard en Châteauneuf de oogst ontregeld. In bepaalde wijngaarden moesten de druiven zorgvuldig worden geselecteerd en in andere kon zelfs helemaal niet worden geoogst.

Millésime 2002

Rode wijnen
De rode wijnen kunnen worden opgesplitst in twee categorieën
· De gebieden waar de druiven al vraagden rijp waren: de druiven zijn hier snel geoogst. De wijnen hebben een gematigd alcoholpercentage en een mooie levendige kleur. De geur doet denken aan klein rood fruit.
· De gebieden waar de druiven later rijp waren: hier hebben de druiven nog kunnen profiteren van de mistral en gunstige temperaturen. De rode wijnen uit deze gebieden hebben dan ook een mooie heldere kleur en een geur van rood fruit. Ze hebben meer tannine, maar zijn toch rond.

Witte wijnen en rosés
De kleur van de witte wijnen en rosés toont een levendige nuance. De geur doet denken aan citrusvruchten en wit, lichtelijk zuur fruit. Het zijn aangename en verfrissende wijnen.


Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum