Stichting Bouw Research

Uitgave Duurzaam detailleren Woningbouw Vernieuwd

Duurzaam detailleren Woningbouw

Duurzame woningbouw is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Verantwoord materiaalgebruik en -hergebruik, ruimtelijke kwaliteit, wooncomfort, leefklimaat, milieuprestaties zijn sleutelwoorden waaraan de huidige woningbouw zijn criteria verleent. De tweede, losbladige, editie Duurzaam Detailleren Woningbouw reikt opnieuw advies en bruikbare instructies aan. Tachtig, zeer gedetailleerde, bouwkundige details met aanbeveling voor ontwerp en uitvoering vormen een handig, en onmisbaar hulpmiddel voor de dagelijkse bouwpraktijk. Van ontwerp tot uitvoering biedt Duurzaam Detailleren Woningbouw de oplossing voor elke betrokkene. Uiteraard is ieder SBR-Referentiedetail getoetst aan de laatste regelgeving.


---

Auteur drs.ing. H.M. Nieman en P. Smits - Adviesburo Nieman bv Artikelnummer 206.02
ISBN 90-5367-344-x
Prijs ¤77,50
Datum van publicatie 1 januari 2002

Bestel


---

Achtergrond informatie

Duurzaam Detailleren Woningbouw

Door de vele positieve reacties van voornamelijk architecten en uitvoerenden op onze eerste editie Duurzaam Detailleren Woningbouw besloot SBR een herziene uitgave uit te brengen. Deze losbladige handleiding speelt perfect in op de hedendaagse eisen en wensen duurzame bouw te realiseren. Bovendien is gebleken dat praktische en direct toepasbare richtinglijnen voor allen bij de bouw betrokken onontbeerlijk zijn om aan de essentiële voorwaarden van duurzaam bouwen (Dubo) te voldoen. Het spreekt vanzelf dat de laatste ontwikkelingen zoals de evaluatie van het Nationaal pakket Duurzaam Bouwen Woningbouw, het Bouwbesluit 2002 en de verzwaarde energieprestatienorm hierin zijn verwerkt. Ook deze SBR-Referentiedetails en uitvoeringsadviezen zijn geënt op de dagelijkse praktijk.

Bedrijfseigen situatie
Duurzaam Detailleren Woningbouw kan gebruikt worden door een brede doelgroep, maar is in eerste instantie bestemd voor ontwerpers. Uiteindelijk begint een duurzaam eindproduct bij de planning en het ontwerp gevolgd door de uitvoering. Ook hiermee heeft SBR rekeninggehouden. De losbladige uitvoering biedt een overzichtelijk referentiekader bij de project- en werkvoorbereiding. Daarnaast is de publicatie een onmisbaar hulpmiddel voor projectontwikkelaars, vastgoedbeheerders, toetsers van bouwplannen, adviseurs en leveranciers. Alle bouwfysische prestaties en aanbevelingen kunnen eenvoudig worden aangepast aan de bedrijfseigen situatie en aan de projectspecifieke omstandigheden.

Conform Dubo-vereisten
SBR heeft bij de ontwikkeling van deze editie gelet op de aangescherpte DuBo-vereisten. De bouwtechnische kwaliteit, de uitvoerbaarheid, de toepasbaarheid en het zo gering mogelijk onderhoud lopen als een rode draad door de handleiding. Uiteraard voldoen deze SBR-Referentiedetails aan het nieuwe Bouwbesluit. Alle detailbladen met bijbehorende ontwerp- en uitvoeringslijnen zijn gebaseerd op het Nationaal pakket Duurzaam Bouwen Woningbouw 2001. De vaste en een aantal variabele maatregelen zijn aangehouden, waarbij deze soms strenger zijn dat de voorschriften van het Bouwbesluit.

Tachtig aanbevelingen
De opzet van Duurzaam Detailleren volgt een logische systematiek. De maar liefst 80 voorbeelddetails zijn minutieus uitgewerkt en daar waar nodig wordt verwezen naar andere voorbeelden of naar externe informatie. De uitgangspunten zijn specifiek gekozen en alle details werden beoordeeld door een team van deskundigen. Thema's als levensduurverlenging, verhoogde thermische isolatie, geluidwering komen ruimschoots aan bod. Tevens is aandacht besteed aan beperkt of geen gebruik van mens- en milieubelastende materialen, bevordering van materiaaltoepassing die geschikt zijn voor hergebruik alsmede industrieel flexibel en demontabel bouwen. Met de bijgeleverde CD-rom zijn de gegevens moeiteloos te downloaden in eigen ontwerp- en tekenprogramma's.

sbr