Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Persbericht P-16; Zoetermeer, 21 november 2002 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Ondanks afgenomen groei horecaomzet, klein rendementsherstel

In het derde kwartaal van 2002 nam de groei van de horecaomzet opnieuw af. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen laat de omzet een volumedaling zien van 2,6%. De onzekere economische tijden, met een bijbehorende laag consumentenvertrouwen zijn hier debet aan. Ten opzichte van 2001 lagen de bestedingen 3% hoger. Doordat de omzetstijging iets groter was dan de stijging van inkoop- en loonkosten was er sprake van een klein rendementsherstel.

Omzetontwikkeling 3e kwartaal

Vooral cafés hebben geprofiteerd van het mooie en langdurige zomerweer. De onzekere economische tijden hebben de consument echter wel budgetbewust gemaakt op dranken, waardoor de bestedingsgroei in deze sector geremd is (4,9%).

De conjunctuurgevoelige hotelsector lijkt zich redelijk te kunnen handhaven. Hotels proberen gasten met name op de particuliere markt te trekken met kortingen op de kamerprijzen, waardoor per saldo de bestedingen zijn gestegen (4,6%).

De fastfoodsector ondervindt het minst last van conjunctuurschommelingen, maar voelt wel de concurrentiedruk van detailhandel en benzinestations (3,4%). In de restaurantsector is te merken dat men minder vaak buiten de deur eet in tijden van laagconjunctuur. Dit geldt zowel voor de zakelijke als de particuliere bestedingen (0,4%)

Klein rendementsherstel

De inkoopkosten en loonkosten stijgen over geheel 2002 naar verwachting minder dan de omzet. Per saldo compenseert dit de sterker gestegen overige exploitatiekosten en geeft dit een verbetering van het netto resultaat van 6,75%. Daarmee wordt een gedeeltelijk rendementsherstel gerealiseerd na een margeverslechtering in 2001.

In reactie op kostenstijgingen in 2001 zijn de prijzen in 2002 aangepast. Gestegen inkoopprijzen voor vlees, groente en fruit in 2001 werkten zwaar door in de gemiddelde kosten van de horeca. In 2002 zijn verse groente, fruit, vis, zakelijke diensten en overheidsdiensten relatief sterk gestegen. Nauwelijks zichtbaar voor de consument zijn de extra kosten die de horeca heeft gemaakt vanwege strengere regelgeving op het gebied van veiligheid, hygiëne, arbowet en milieu.

Alle cijfers uit de Barometer zijn beschikbaar elders op deze site. Tevens is de volledige Barometer te downloaden als PDF. Klik daarvoor hier.