Terug Persbericht P-16; Zoetermeer, 21 november 2002 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07
Ondanks afgenomen groei horecaomzet, klein rendementsherstel
In het derde kwartaal van 2002 nam de groei van de horecaomzet opnieuw
af. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen laat de omzet een volumedaling
zien van 2,6%. De onzekere economische tijden, met een bijbehorende
laag consumentenvertrouwen zijn hier debet aan. Ten opzichte van 2001
lagen de bestedingen 3% hoger. Doordat de omzetstijging iets groter
was dan de stijging van inkoop- en loonkosten was er sprake van een
klein rendementsherstel.
Omzetontwikkeling 3e kwartaal
Vooral cafés hebben geprofiteerd van het mooie en langdurige
zomerweer. De onzekere economische tijden hebben de consument echter
wel budgetbewust gemaakt op dranken, waardoor de bestedingsgroei in
deze sector geremd is (4,9%).
De conjunctuurgevoelige hotelsector lijkt zich redelijk te kunnen
handhaven. Hotels proberen gasten met name op de particuliere markt te
trekken met kortingen op de kamerprijzen, waardoor per saldo de
bestedingen zijn gestegen (4,6%).
De fastfoodsector ondervindt het minst last van
conjunctuurschommelingen, maar voelt wel de concurrentiedruk van
detailhandel en benzinestations (3,4%). In de restaurantsector is te
merken dat men minder vaak buiten de deur eet in tijden van
laagconjunctuur. Dit geldt zowel voor de zakelijke als de particuliere
bestedingen (0,4%)
Klein rendementsherstel
De inkoopkosten en loonkosten stijgen over geheel 2002 naar
verwachting minder dan de omzet. Per saldo compenseert dit de sterker
gestegen overige exploitatiekosten en geeft dit een verbetering van
het netto resultaat van 6,75%. Daarmee wordt een gedeeltelijk
rendementsherstel gerealiseerd na een margeverslechtering in 2001.
In reactie op kostenstijgingen in 2001 zijn de prijzen in 2002 aangepast. Gestegen inkoopprijzen voor vlees, groente en fruit in 2001 werkten zwaar door in de gemiddelde kosten van de horeca. In 2002 zijn verse groente, fruit, vis, zakelijke diensten en overheidsdiensten relatief sterk gestegen. Nauwelijks zichtbaar voor de consument zijn de extra kosten die de horeca heeft gemaakt vanwege strengere regelgeving op het gebied van veiligheid, hygiëne, arbowet en milieu.
Alle cijfers uit de Barometer zijn beschikbaar elders op deze site.
Tevens is de volledige Barometer te downloaden als PDF.
Klik daarvoor hier.