Ingezonden persbericht

Persbericht Wageningen Universiteit & Researchcentrum, nummer 069, 21 november 2002

Overzichtstentoonstelling 'Componeren in Groen' over Leonard A. Springer

Springer-collectie vormt basis voor tentoonstelling

Zaterdag 16 november jl. is de overzichtstentoonstelling 'Componeren in Groen' over Leonard A. Springer geopend in het Teyler's Museum te Haarlem. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een monografie verschenen over Springer, geschreven door Constance Moes en getiteld: Leonard A. Springer (1855-1940): tuinarchitect, dendroloog & verzamelaar.

De tentoonstelling en het boek zijn grotendeels gebaseerd op de Springer-collectie van Bibliotheek Wageningen UR. Deze collectie is te raadplegen in de afdeling Speciale Collecties in bibliotheeklocatie het Jan-Kopshuis aan de Gen. Foulkesweg. Medewerkers van Bibliotheek Jan-Kopshuis worden in het voorwoord van de auteur alle lof toegezwaaid "voor hun onvermoeibare inzet".

De basis voor de Springer-collectie is gelegd in 1940. In zijn sterfjaar liet Leonard Springer zijn bibliotheek na aan de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen. De collectie is in de volgende jaren gestaag uitgebreid en beslaat circa 700 boeken. Tuinontwerpen en prenten zijn verzameld in de documentatiecollectie TUIN, eveneens te raadplegen in het Jan-Kopshuis.