Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 21 november 2002

De verwijderingsbijdrage voor elektrisch gereedschap moet sterk worden verlaagd Knallende ruzie winkeliers en fabrikanten over aparte inzameling, verwerking en financiering van afgedankt elektrisch gereedschap

De winkeliers, verenigd in de Vereniging van Winkelketens in de Doe-het-zelfbranche (VWDHZ), eisen per 1 januari 2003 belangrijke verbeteringen in de plannen van de fabrikanten verenigd in de Stichting Verwijdering Elektrisch Gereedschap (SVEG). De winkeliers wensen - gelet op de omvang van de reserves van vele miljoenen euro's - niet langer als inzamelaar van de verwijderingsbijdrage van de consument te fungeren. De consument en de detailhandel betalen sinds begin 2000 bij de aanschaf van een nieuwe boormachine en ander elektrisch gereedschap een vaste milieuheffing die door de fabrikanten wordt gedicteerd.

De overige punten die de VWDHZ eist, zijn:


1. Het gezamenlijk optrekken van de fabrikanten van elektrisch gereedschap met de fabrikanten van de kleine huishoudelijke apparaten. De VWDHZ stelt een separate profilering naar de consument van de productgroep gereedschappen niet op prijs. En wil niet met meerdere inzamelbakken in de winkel worden opgezadeld.


2. Een directe vertegenwoordiging van winkeliers in het bestuur van de SVEG.


3. Uniformiteit in de administratieve uitvoering van de mededeling (waaronder het hanteren van een retailvergoeding).
Als de fabrikanten hier niet mee instemmen zal de VWDHZ, zodra de mogelijkheid zich aandient, formeel bezwaar aantekenen bij de staatssecretaris van VROM en stopt het systeem per 1 januari 2003.

Leden van de Vereniging van Winkelketens in de Doe-het-zelfbranche (VWDHZ) zijn Gamma, Karwei, Praxis, Formido, Inkoopcombinatie Bouwen en Wonen (Nijhof Zelfbouw, Inter Chalet, Bouwmarkt Groenen en De Boer Staphorst), Hornbach, Multimate, Hubo, Doeland, Big Boss, Welkoop en Boerenbond. De leden realiseren gezamenlijk een omzet van bijna 2,3 miljard euro met 15.000 medewerkers.

Noot voor de redactie,