Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 20/11/2002


---

Jan Willems eerste (bijzonder) hoogleraar Rechten van het Kind

Dr. J.C.M. (Jan) Willems wordt per 1 december 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Rechten van het Kind bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De leerstoel is een primeur voor Nederland en een initiatief van de Stichting Defence for Children International Nederland, een zelfstandig onderdeel van de internationale organisatie die wereldwijd, door middel van onderzoek, voorlichting en actie, ijvert voor de rechten van kinderen.

De benoeming van Jan Willems is bekend gemaakt op de dag van de Rechten van het Kind, woensdag 20 november, tijdens het symposium Morgen niet meer in het RAI Congrescentrum te Amsterdam. Deze dag werd georganiseerd door RAAK (Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling) en de uitgeverij SWP.

De komst van Willems naar de VU betekent een versterking van het multidisciplinaire onderzoek naar de driehoek "ouderskindsamenleving", zoals dat wordt uitgevoerd binnen het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies (ACK) van de VU. Voor de VU betekent het bovendien een voortzetting van de traditie dat zij kinderrechten op wetenschappelijke wijze aan de orde stelt. Zo is hoogleraar Familie- en jeugdrecht, prof.mr. Jaap Doek, sinds 1999 lid en sinds 2001 voorzitter van het VN-comité inzake de Rechten van het Kind.

Jan Willems (1952) studeerde Internationaal recht en diplomatieke geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. En promoveerde in 1998 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Wie zal de Opvoeders Opvoeden? Kindermishandeling en het Recht van het Kind op Persoonswording. Sinds 1981 was Willems werkzaam bij de - destijds nog op te richten - Rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht, waar hij tot de kern van pioniers behoorde die vorm gaven aan het juridisch probleemgestuurde onderwijs. Als docent/onderzoeker is hij thans verbonden aan de Capaciteitsgroep Internationaal en Europees recht en het Maastricht Centrum voor de Rechten van de Mens. Willems geeft voornamelijk (Engelstalig) onderwijs in de internationaal-rechtelijke en metajuridische aspecten van de mensenrechten en de rechten van het kind, dat laatste in het bijzonder in verband met opvoeding en kindermishandeling.

Willems is ook medeoprichter en bestuurslid van de Stichting RAAK (Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling) RAAK beschouwt kindermishandeling als een symptoom van ernstig te kort schietende gemeenschapszorg voor - en bemoeienis met - opvoeding, hetgeen leidt tot omvangrijke psychosociale schade die een directe aanslag vormt op de gezondheid en de ontplooiingskansen van mensen, op de economie en de sociale binding en solidariteit in de maatschappij.

De leerstoel Rechten van het Kind moet bijdragen aan de opbouw en uitbouw van het vak internationaal opvoedingsrecht en tot bevordering en begeleiding van onderzoek op het brede terrein van de internationale rechten van het kind, met nadruk op opvoeding en ontwikkelingssamenwerking.