Programmabureau Advies Overheid.nl

Unieke samenwerking FriesArchiefnet werpt vruchten af

In het voorjaar van 2002 hebben de provincie Frysln, de gemeente Gaasterln-Sleat, het rijk, en bedrijfsleven de handen ineengeslagen om een vernieuwend project te kunnen realiseren: het digitaliseren van archiefstukken. Het project is inmiddels succesvol afgerond en de resultaten kunnen bekeken worden op www.friesarchiefnet.nl. Daar kan men ongeveer 5.000 gedigitaliseerde geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes (uit de periode 1811-1902) inzien van de voormalige gemeente Sloten.

Bij dit project ging het om een proef, waarbij gekeken werd naar de beste manier om archiefstukken digitaal toegankelijk te maken voor de onderzoeker. Met als achterliggende doel om meer service te kunnen bieden aan de gebruikers van de archieven. Het succes van dit project is vooral het gevolg van de zeer goede samenwerking tussen de gemeente Gaasterln-Sleat, het voormalige Ryksargyf (nu Tresoar), de provincie Frysln en het bedrijfsleven (het ict-bedrijf KeyBite). De gemeente stelde de originele aktes beschikbaar, het Ryksargyf een index die als toegang dient op deze aktes, de provincie subsidieerde het project en KeyBite loste alle technische problemen op.

De uitkomsten van dit proefproject kunnen als basis dienen voor andere overheden die hun archiefstukken willen digitaliseren. De verwachting is dat meerdere overheden binnen afzienbare tijd hiermee aan de slag zullen gaan. Bij dit project is ook gekeken naar de mogelijkheid om kwalitatief goede afdrukken van de originele aktes te kunnen maken om die tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan belangstellenden. Dat blijkt mogelijk te zijn, en naar verwachting zal hiervoor veel belangstelling bestaan bij genealogen.

Het Friesarchiefnet is een gezamenlijke website van de Friese gemeenten, waterschappen en de provincie Frysln . Het is tot stand gekomen op initiatief van de provinciale archiefinspectie in Frysln, Drenthe en Groningen. Doel is om de bekendheid en het gebruik van historische archieven in Frysln te vergroten. Soortgelijke websites zijn gerealiseerd in Groningen (www.groningerarchiefnet.nl) en Drenthe (www.drentsarchiefnet.nl)
(Persbericht provincie Fryslan)

www.ictu.nl