Gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn stapt grotendeels over op groene energie

De gemeente Apeldoorn maakt met ingang van 1 januari 2003 voor 60% gebruik van groene energie. Dat staat in een contract dat Nuon en een inkoopcombinatie van 16 gemeenten vandaag in Arnhem ondertekent. Samen met 15 andere gemeenten heeft Apeldoorn het initiatief genomen om een inkoopcombinatie te vormen. Resultaat is een contract met Nuon waarin de afname van groene stroom zelfs voordeliger is dan die van grijze (niet duurzaam opgewekte) stroom. Voor Apeldoorn betekent dit, naast het milieuvoordeel, een besparing van 45.000 op de energiekosten.

Inkoopcombinatie
Naast Apeldoorn participeren Arnhem, Nijmegen, Barneveld, Beverwijk, Deventer, Edam-Volendam, Ede, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Oss, Purmerend, Scherpenzeel, Wormerland en Zoeterwoude in de inkoopcombinatie. Het contract dat de 16 gemeenten met Nuon afsluiten geldt in principe voor een jaar, met een optie tot verlenging. Een gezamenlijk inkoopteam heeft vanaf maart 2002 de aanbesteding voorbereid en afgewikkeld. Acht leveranciers hebben een bestek aangevraagd. Van drie van hen is uiteindelijk een inschrijving ontvangen. Nuon heeft de beste combinatie van prijzen en voorwaarden aangeboden. Nuon biedt via dit contract de mogelijkheid om te kiezen voor 100% grijs, voor 100% groen of voor een mix. Negen van de zestien gemeenten hebben gekozen voor groene stroom. De overige zeven, waaronder dus Apeldoorn nemen vanaf 1 januari 2003 een mix van groen en grijs af. Deze mix levert het grootste financiële voordeel op.

Besparing
Bij de keuze voor een combinatie van 60 % groene en 40 % grijze stroom maakt de gemeente gebruik van de Nuon-producten Greenstep en Greenpower. Daarmee kan Apeldoorn per aansluiting de eerste 1.000.000 kWh die zij per jaar afneemt, volledig omzetten in groene energie. Daarvan is de eerste 50.000 kWh opgewekt met biomassa: houtresten en afbreekbare restproducten uit bosbouw en papierindustrie. De overige kWh komt uit zogeheten kleinschalige waterkracht. In financieel opzicht bespaart de gemeente ongeveer 45.000 euro op haar energiekosten ten opzichte van vorig jaar.

Beperking broeikaseffect
De keuze voor groene stroom is uiteraard ingegeven door de wens om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Groene stroom wordt namelijk op duurzame wijze geproduceerd, wat wil zeggen met behulp van zon, wind, water of door verbranding van biomassa. Dit past dus prima in de duurzaamheidsambities van de gemeente Apeldoorn. Zo wordt er geen extra kooldioxide (CO2) in de dampkring gebracht. Groene stroom draagt bij aan de beperking van het broeikaseffect.

© 1996-2002 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1