Casema

Den Haag, 18 november 2002

Mogelijke storing kabeltelevisie in Alphen en omgeving

Er kunnen gedurende de komende maanden in Alphen aan de Rijn en omgeving, storingen optreden bij een aantal zenders uit het kabeltelevisiepakket van Casema. Deze storingen worden niet veroorzaakt door Casema maar treden op als gevolg van proefuitzendingen van Nozema voor een nieuwe digitale televisietechnologie, Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T). De DVB-T proefuitzendingen zijn noodzakelijk om technische metingen te verrichten en apparatuur te testen.

Digital Video Broadcasting (DVB) is een nieuwe norm voor digitale televisietechnologie. Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T) is hiervan een variant welke televisie-uitzendingen via de ether mogelijk maakt. Als de digitale televisiezenders tijdens de testperiode in de lucht komen, bestaat de mogelijkheid dat er storing ontstaat op de televisie-ontvangst van enkele kanalen via de kabel. Dit noemt men interferentie.

Eventuele storingen ontstaan niet in het netwerk van de kabelmaatschappij, maar ontstaan bij klanten thuis in het huisnet (de verbinding tussen de televisie en/of video en de wandcontactdoos van de kabelaansluiting). De coaxkabel en de aansluitpluggen bieden soms te weinig bescherming tegen instraling van signalen van buitenaf, waardoor storing kan ontstaan. Klanten die vermoeden storing te ondervinden als gevolg van de DVB-T-proefuitzendingen kunnen contact opnemen met de afdeling klantenservice van Casema op telefoonnummer 0900-8896. Gezamenlijk wordt dan bekeken of het een DVB-T-storing betreft en zo ja, hoe de klachten opgelost kunnen worden. Eventuele storingen kunnen in de meeste gevallen voorkomen worden met coaxkabels inclusief aansluitpluggen met een minimale afscherming van 75 dB (decibel).

Casema
Het in Den Haag gevestigde Casema is met 1,35 miljoen huishoudens als klant, een toonaangevende Nederlandse kabelexploitant. In haar ruim 30 jarig bestaan is Casema verantwoordelijk geweest voor onder andere de totstandkoming van standaardisatie binnen de Europese 'kabelmarkt' en een groot aantal technologische vernieuwingen op het gebied van kabeltelevisie. Casema is een 'access provider plus' die via haar modern netwerk naast kabeltelevisie een scala aan andere elektronische diensten en producten levert, waaronder: internet, zakelijke telefonie, datacommunicatie, digitale televisie en alarmering. Casema is door een internationale vakjury uitgeroepen tot European Cable System 2002