EVD

Voorlichtingsbijeenkomst Kansen voor de metaalsector in Italië, 13 december 2002

---

Italië is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Nederland is de derde importeur in Italië, na Duitsland en Frankrijk. Voor de Italiaanse export staat Nederland op de zesde plaats.
Binnen de Italiaanse economie is de metaalsector een van de sterkste sectoren .

Graag nodigen wij u uit om aan deze bijeenkomst deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Indien u zich aanmeldt voor 10 december 2002, kunnen wij vermelding op de deelnemerslijst garanderen. Italië
In 2001 exporteerde Nederland voor 15 miljard euro naar Italië. Ondanks het teruglopende economische scenario heeft de Nederlandse export naar Italië daarvan nog nauwelijks hinder ondervonden. Waar de export naar de meeste andere Europese landen soms fors duikelde, bleef de export naar Italië in de eerste helft van 2002 vrijwel gelijk aan die van het vorige jaar.

Motor van de economie
Zonder de grote bedrijven tekort te doen, mag het MKB in Italië als de motor van de Italiaanse economie worden beschouwd. Anders dan in andere Europese landen behoren Italiaanse bedrijven voor het merendeel tot het midden- en klein bedrijf.
Ter illustratie: er zijn in Italië ongeveer vier miljoen bedrijven met minder dan 20 werknemers in dienst en slechts 2.500 bedrijven die meer dan 250 man personeel in dienst hebben. Juist die kleine bedrijven, veelal familiebedrijven, kunnen flexibel reageren op de vraag van klanten.

Metaalsector
De metaalsector is een van de sterkste sectoren binnen de Italiaanse economie. Er zijn ruim 92.000 bedrijven in de metaalverwerking die werk bieden aan bijna 400.000 werknemers. Hooggeschoold personeel en een uitmuntende kwaliteit zijn trefwoorden van de Italiaanse metaalbranche. Nederlandse bedrijven besteden in toenemende mate werk uit aan Italiaanse bedrijven. Hier is niet het prijskaartje van de producten van doorslaggevende betekenis, maar veeleer de kwaliteit van de producten zelf. Producten van hoge kwaliteit en korte levertijden zijn daarbij van doorslaggevende betekenis.

Locatie en kosten
De voorlichtingsbijeenkomst wordt gehouden bij de Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein (zie ook Routebeschrijving). De kosten voor deelname aan de bijeenkomst bedragen 75 euro per persoon. Na de bijeenkomst ontvangt u een factuur.
Kosteloos annuleren is mogelijk tot 1 dag voor de bijeenkomst.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
* Menno Schrok
Tel: (070) 778 84 15
E-mail: schrok@evd.nl

Wilt u meer informatie over Italië dan kunt u contact opnemen met onze regio-informatiemanager voor Italië:

* Paul Versluis
(070) 778 89 42
E-mail: italie@info.evd.nl

Italië