VWA

Tussenrapportage vervolgonderzoek Acrylamide

Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Voedsel en Waren Autoriteit

Op dit moment worden er geen normen gesteld aan producten die acrylamide kunnen bevatten omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn over de vorming en het precieze risico van deze stof. Consumenten moeten zich bij het bereiden van voedsel wel houden aan de voorschriften die de fabrikant voorschrijft, met name bij het bakken van frites en andere aardappelproducten.
Uit eerder onderzoek naar acrylamide in gebakken aardappelproducten en bakkerijproducten zijn waarden aangetroffen die aanleiding gaven tot verder onderzoek. Naar nu blijkt bevatten ook pepernoten (dit zijn de zachte snoepjes in het strooigoed die lijken op taai-taai) en ontbijtkoek relatief hoge acrylamidewaarden.
Dit betekent niet dat het eten van pepernoten en ontbijtkoek direct schadelijk is voor de gezondheid; omdat pepernoten en ontbijtkoek veel minder bijdragen aan de hoeveelheid acrylamide die een mens binnen krijgt dan chips en frites. Zolang je er maar niet te veel van eet. Dit zijn enkele conclusies en aanbevelingen uit een onderzoek dat in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is gedaan.

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft een vervolgonderzoek gedaan naar acrylamide in producten op de Nederlandse markt. Het eerste Nederlandse onderzoek (juli 2002) richtte zich voornamelijk op chips, frites en brood. Deze producten worden veel gegeten en zijn daardoor verantwoordelijk voor de hoogste bijdrage aan de inname van acrylamide via de voeding. Acrylamide lijkt vooral te ontstaan in voedsel dat gefrituurd en gebakken wordt in temperaturen rond 180 graden Celsius. Inmiddels zijn nu ruim 300 monsters genomen uit Nederlandse produkten die gebakken of gefrituurd worden.

Acrylamide ontstaat als gevolg van een organisch-chemisch proces en kent ook een aantal industriele toepassingen. Zo wordt het gebruikt bij de reiniging van drinkwater en bij de productie van plastic. Op basis van dierproeven wordt acrylamide gezien als mogelijk kankerverwekkend voor de mens. Hierover zijn nog veel onzekerheden. Behalve Nederland doen verschillende landen in en buiten Europa al onderzoek naar de gehaltes van acrylamide in voedingsmiddelen.

Lees ook het advies, het rapport en de vragen en antwoorden over acrylamide op www.vwa.nl en kijk op www.voedingscentrum.nl.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is de nieuwe overheidsorganisatie die zich bezig houdt met voedselveiligheid en productveiligheid. De VWA heeft 2 werkmaatschappijen: Keuringsdienst van Waren (KvW) en Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV).