Provincie Noord-Holland

Datum 21-11-2002 10:43:00

Onderwerp 100.000,- voor zorgvernieuwing in Noord-Holland Noord

Ben Kessens
De provincie subsidieert drie projecten van nieuwe samenwerking in de zorg. Vijf organisaties in Noord-Holland Noord hebben daartoe de koppen bij elkaar gestoken. Het gaat om zorg en (zelfstandig) wonen, zorg voor mensen met blijvend hersenletsel na een beroerte, en zorg voor mensen die niet vanzelf aan het arbeidsproces kunnen deelnemen.

De provincie steekt dit jaar 100.000,- in drie projecten die in het noorden van de provincie tot vernieuwing in de zorg moeten leiden. Daarvoor is afstemming en samenwerking nodig, ook voorbij de grenzen van sectoren als ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De gesubsidieerde projecten doen precies dat.

35.075,- voor Wonen, welzijn en zorg
Dit project leidt binnen enkele jaren tot een betere spreiding van woningen die niet standaard zijn, maar voldoen aan de eisen die ouderdom, handicap of specifieke woonvormen stellen.

34.940,- voor Project Niet aangeboren hersenletsel In de regio NHN kunnen jaarlijks ca 80 mensen na een beroerte hun oude leven niet meer opnemen. Daty betekent extra zorg in dagopvang en/of dagbehandeling in verpleeghuis, gehandicaptensector, ggz, thuiszorg en ouderenzorg. Het project gaat uitvinden hoe dat moet.

19.855,- voor Projecten Arbeid en dagbesteding
Voor mensen die door ziekte of lichamelijke of geestelijke handicap niet gewoon kunnen studeren of werken. Voor hen moet de reguliere arbeidsmarkt beter worden ontsloten. Of, het aanbod van andere vormen van zinvolle dagbesteding en/of aangepaste arbeid moet inzichtelijker worden, en beter afgestemd op de vraag.

10.130,- voor het management van deze projecten. Het overleg tussen de verschillende betrokken organisaties in de regio, en de ondersteuning die men daarbij behoeft wordt ook door de provincie financieel gesteund. De betrokken organisaties zijn verenigd in het zgn. 'Bovensectoraal voorzittersoverleg Noord-Holland Noord. Het zijn:
Platform Ouderenzorg Kop van Noord-Holland
Het Platform Ouderenzorg Noord Kennemerland
Zorg Innovatieplatform West-Friesland
Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg
WVZ-commissie Geestelijke Gezondheidszorg Noord-Holland Noord.

De provincie verricht medio 2003 een tussen-evaluatie over de stand van zaken van de afzonderlijke projecten.

Informatie: Floor de Jong, tel. (023) 514 35 31 Informatie voor de pers: Ben Kessens , tel. (023) 514 40 22.