PLATFORM NEDERLANDSE LUCHTVAAR

Zonder risico geen toekomst

Hoe kunnen we de veiligheid in de samenleving zo groot mogelijk maken zonder wellicht onverantwoorde of onzinnige maatregelen te nemen of investeringen te doen? Moeten we onze maatschappij inrichten op de statistisch zeer kleine kans op een luchtvaartongeluk? Het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL) wil tijdens het symposium Zonder risico geen toekomst in een open discussie, aan de hand van het externe veiligheidsbeleid in de luchtvaart, de uitgangspunten van het Nederlandse veiligheidsbeleid bespreken.

Veiligheid in de samenleving is een belangrijk onderwerp. Veiligheid is tevens een moeilijk onderwerp, ook politiek gezien. Met veiligheid mag immers geen risico genomen worden. Discussies over veiligheid gaan vaak gepaard met hevige emoties, terwijl het juist een onderwerp is dat een rationele benadering vereist.
Het PNL zet vraagtekens bij de huidige benadering van het onderwerp. Wegen de kosten op tegen het verkleinen van de risico's? Valt het risico wel te verkleinen? En waar ligt de grens? Bij een kans van één op 1 miljoen? Bij één op 10 miljoen? Bij één op 50 miljoen? Wekt de overheid valse verwachtingen door in te spelen op en toe te geven aan emoties? Is het niet zinniger te benadrukken dat een risicoloze samenleving niet bestaat? Leiden aanbevelingen na rampen ook daadwerkelijk tot verhoging van de veiligheid? Of is dit maar schijn?

Het PNL probeert op 26 november een antwoord te krijgen op deze vragen.

Onderwerpen en sprekers:
De overheid en externe veiligheid.
Mevr. Ir. A. Nijhof, Ministerie VROM

Externe veiligheidsrisico's van de luchtvaart
Dhr. R.W.A. Vercammen, Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

De invloed van het menselijk falen op de interne veiligheid. Prof. Dr. W.A. Wagenaar, Netherlands Institute for Advanced Study

Effecten van het beleid in de praktijk
Dhr. G.H. Kroese, Voorzitter Directie Luchtverkeersleiding Nederland

De voorzitter van het symposium is de heer Prof. Dr. J. Kahan, Rand Europe. De inleiding wordt gehouden door de heer B. Baksteen, voorzitter PNL.

Datum: Dinsdag 26 november 2002
Tijd: 12.15 tot 17.15 uur
Locatie: Congrescentrum De Graaf Wichman
Plein 2000 7-11, 1271 KK Huizen

Noot: Voor meer informatie over het symposium kunt bellen met
035 6230598 of mailen naar s.jansen@pnl.nl
Wanneer u aanwezig wilt zijn op het symposium vernemen we dit graag. Website PNL: www.pnl.nl

21 nov 02 12:36