SIEMENS NEDERLAND N.V.

Siemens Nederland lanceert concept medisch centrum 21e eeuw

'De gezondheidszorg in Nederland is afgezakt naar de 17e plaats op de lijst van de Wereld Gezondheids Organisatie door een jarenlang beleid van extreme regelgeving. Veel ziekenhuizen hebben meer weg van pakhuizen dan van comfortabele zorgeenheden met een efficiënte productie. Besturen krijgen te weinig ruimte om hun idealen om te zetten. Met het concept van het medisch centrum van de 21e eeuw, het Orbis Medical Center in Sittard, zetten we met het bestuur van Orbis een belangrijke stap om het tij in de gezondheidszorg te keren. 'Dit zei Martin van Pernis, vice-voorzitter Raad van Bestuur van Siemens Nederland, vandaag in Den Haag tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de onderneming.

Van Pernis: 'Met de realisatie van dit project zijn wij in staat te voldoen aan de individuele behoefte van de patiënt. Effectieve behandeling en korte verblijfsduur, gekoppeld aan een hoge kwaliteit en klantentevredenheid, vormen de rode draad in het project. 'Met het Orbis Medical Center, dat volgens de huidige planning in 2006 gereed moet zijn, wordt een concept gerealiseerd dat inspeelt op de gewijzigde marktsituatie. Dit concept dicht tevens de 'gap' tussen de huidige vraag en de conventionele aanbodzijde. Het ziekenhuis is een onderdeel van het medisch centrum waarin meerdere schakels uit de keten worden ondergebracht. Voorbeelden hiervan zijn een zorghotel, een herstelcentrum en diverse andere care- en cure-faciliteiten. Deze functies worden naast het ziekenhuis ondergebracht op de medical boulevard. De boulevard is vergelijkbaar met het concept van een woonboulevard. Hier kunnen veelal private ondernemers hun bedrijf vestigen zoals een fysiotherapeut, een orthopedische schoenmakerij, tandartsen, kraamverzorgers, huisartsen en apothekers.

'Er is een groot potentieel om de efficiëntie in de medische zorg te verhogen door optimalisering van medische en logistieke processen', zo stelde Van Pernis. 'Naast moderne regelgeving, waar voormalig minister Bomhoff mee begon, moet ook meer in ICT en logistiek worden geïnvesteerd. 'Volgens eigen onderzoek investeert het Nederlandse bedrijfsleven per jaar ongeveer acht procent van zijn omzet in ICT. In de gezondheidszorg ligt dit gemiddeld op anderhalf procent. Naast ICT zet Siemens Nederland ook zijn kennis in op het gebied van logistiek, gebouwen-techniek, medische oplossingen en telecommunicatie.

Het is niet de eerste keer dat Siemens Nederland bewijst daadwerkelijk oplossingen te kunnen bieden voor maatschappelijke vraagstukken. 'Ik wijs op onze centrales voor groene energie, windmolenparken, voorstellen voor de Zuiderzeelijn, het Rondje Randstad en de initiatieven in het onderwijs. In alle gevallen zijn wij initiator en kunnen wij, met partners, het gehele traject realiseren', aldus Van Pernis.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Dick van Gooswilligen Tel. 070 - 333 1606, mobiel 06 - 55 844 814,
e-mail: dick.gooswilligen@siemens.nl

Voor alle Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo

21 nov 02 12:38