Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 november 2002

Vragen van de leden Timmermans en Albayrak (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie en de staatssecretaris van Economische Zaken over het JSF-project


1. Heeft het Amerikaanse Congres ingestemd met een Algemeen Licentie Stelsel (GPA) voor het delen van technische kennis met internationale partners in het JSF-programma?

2. Zullen er met Nederlandse bedrijven in het kader van de GPA naar schatting 23 Technical Assistance Agreements (TAA's) worden gesloten? Zo ja, waarom worden er meer dan driemaal zoveel overeenkomsten met de andere level- 2-partner, Italië, gesloten? Waarom worden er meer dan tweemaal zoveel overeenkomsten met Canada gesloten, terwijl dat land level-3-partner is?

3. Wat is de verhouding tussen het niveau van de financiële bijdrage van een land en het aantal TAA's? Is er een verhouding tussen het aantal TAA's en het technologische niveau van de samenwerking?
4. Geldt de GPA niet voor informatie die betrekking heeft op radartechnologie, electronische oorlogsvoering en stealth-technologie? Zo ja, wat zijn hiervan de gevolgen voor de samenwerking tussen Lockheed Martin en Nederlandse bedrijven?

5. Wat is de stand van zaken bij de invulling van de vele toezeggingen voor overeenkomsten die door Lockheed Martin aan Nederland zijn gedaan? Kunt u hiervan per bedrijf, dat het bewuste Memorandum of Understanding heeft ondertekend, een overzicht aan de Kamer doen toekomen?