Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Voorlopig geen gescheiden waterlevering in Leidsche Rijn (21-11-2002)
---
De VROM-Inspectie heeft bepaald dat de levering van huishoudwater in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn voorlopig niet wordt hervat. Eerst dienen de garanties voor foutloze aanleg en het veilig toepassen van een dubbel waterleidingnet verbeterd te worden. Eind 2001 bleek het drinkwaternet in Leidsche Rijn te zijn verbonden op het huishoudwaternet. Een zogeheten vulleiding tussen beide systemen was niet afgesloten. Daardoor kwam huishoudwater in het drinkwaternet terecht. Dit heeft geleid tot gezondheidsklachten bij bewoners.Staatssecretaris Van Geel van VROM beraadt zich nu op de toekomst van gescheiden waterlevering aan huishoudens.

In december 2001 bleek in Leidsche Rijn het drinkwaternet abusievelijk te zijn aangesloten op het huishoudwaternet. Bij een aantal bewoners heeft dit tot lichte gezondheidsklachten geleid. Zij hadden huishoudwater in plaats van drinkwater gedronken. Begin 2002 bleek bovendien bij enkele woningen de drinkwatertoevoer te zijn aangesloten op het huishoudwaternet.

Om verdere risico's te vermijden is in overleg tussen de VROM-Inspectie en het betrokken waterleidingbedrijf Hydron besloten om het huishoudwaternet te voeden met drinkwater. Een zogeheten vulleiding verbond beide waternetten. De vulleiding is onmiddellijk verwijderd. Tevens waren extra afsluitingen om de waterstromen te scheiden niet aangebracht en werkte de overdrukbeveiliging niet.Naar aanleiding van dit voorval en soortgelijke problemen bij een ander huishoudwaterproject in Zeeland heeft de VROM-Inspectie alle waterleidingbedrijven gevraagd om bij vergelijkbare projecten de aansluitingen huis aan huis te controleren.

De gebeurtenissen geven aan dat er niet volledig vertrouwd kan worden op de certificering van aannemers die deze systemen aanleggen. De levering van huishoudwater in Leidsche Rijn wordt daarom vooralsnog niet hervat. Eerst dienen waarborgen in te hanteren werkprotocollen te zijn opgenomen.Staatssecretaris Van Geel heeft aangegeven zich te willen beraden op de toekomst van gescheiden waterlevering. Op dit moment wordt een evaluatie gehouden van de zes pilotprojecten voor huishoudwater. De uitkomst hiervan wordt binnen twee maanden verwacht. Van Geel zal deze evaluatie betrekken bij de verdere besluitvorming.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9853&site=persbericht )


---