ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent neemt grootste exploitant van windparken in Duitsland over

Duitse Essent GmbH in Dusseldorf, de Duitse divisie van Essent, zal het overgrote deel van de aandelen van Winkra-Energie GmbH in Hannover overnemen en daardoor een leidende positie verwerven in Duitsland op het gebied van windenergie.Winkra-Energie is met een bestaande capaciteit van meer dan 140 MW en projectportefeuille van ruim 2000 MW de grootste exploitant en ontwikkelaar van windenergieparken in Duitsland.

Essent heeft als doelstelling het verduurzamen van het energiesysteem. Aangespoord door de Kyoto-afspraken zijn de inspanningen gericht op het terugdringen van de vraag en het overschakelen op duurzame energieproductie. In Nederland is Essent al de grootse producent van duurzame energie en in het bijzonder van Groene Stroom. Met deze overname geeft Essent nu ook gestalte aan dat beleid in Duitsland.
Daarnaast biedt het Essent de mogelijkheid nadere invulling te geven aan het uitgangspunt dat duurzame energieproductie in de directe omgeving van de afzetmarkt moet plaatsvinden. Dit om onduidelijkheid over herkomst en subsidiestromen te vermijden. In Nederland hanteert Essent daarom voor Groene Stroom het begrip 'Made in Holland' en dat kan nu voor de Duitse markt worden uitgebreid met 'Made in Germany'.

Het Bundeskartellamt heeft ingestemd met de overname. Binnenkort zullen Winkra en Essent in een persconferentie in Hannover de overname en de verdere doelstellingen op het gebied van duurzame energieproductie in Duitsland nader toelichten.

Essent investeert structureel in Duitsland in het verwerven van een aanzienlijke positie in de energievoorziening, hetgeen ondermeer zichtbaar is in het meerderheidsbelang in het energiebedrijf van Bremen. Daarbij richt Essent zich er ook in Duitsland op een substantiële rol te spelen op het gebied van duurzame energie. In augustus van dit jaar heeft Essent reeds de eerste stap gezet in de Duitse markt voor windenergie door de opdracht te geven voor de bouw van een windpark met vier windturbines van ieder 2 Megawatt nabij Wönkhausen in Nordrhein-Westfalen.

Profiel Essent:
Essent is - met als thuismarkt het zuiden en noordoosten van Nederland
- actief in de sectoren energie, kabel-tv/telecommunicatie en milieu/afval. Essent is in Nederland met 2,5 miljoen klanten marktleider in de energiemarkt en heeft inmiddels ook meerderheidbelangen in Duitsland en België. Essent is het tweede kabeltelevisiebedrijf in Nederland en heeft een aandeel van 23 % in de afvalmarkt. De jaaromzet bedroeg in 2001 ruim 6,6 miljard euro. Bij Essent werken 12.000 mensen.


---

----