---

Ministerie van Defensie



---

foto: 1000ste nieuwsbericht 2002

Groep Geleide Wapens test strategische verplaatsing

21-11-2002

In het kader van de verplaatsingsoefening 'Desert Arrow' wordt een groot deel van het materieel van de Groep Geleide Wapens vanaf de thuisbasis Luchtmachtbasis De Peel vandaag (21 november) en morgen verplaatst naar de Vliegbasis Eindhoven. De Groep Geleide Wapens is uitgerust met Patriot en Hawk luchtverdedigingsraketten. Het doel van deze logistieke verplaatsingsoefening, onderdeel van het jaarlijkse oefenprogramma, is het personeel en materieel binnen enkele dagen gereed te kunnen hebben om een strategische verplaatsing uit te voeren.

De verplaatsing van de Luchtmachtbasis de Peel naar de Vliegbasis Eindhoven wordt opgesplitst in verschillende colonnes. Iedere colonne bestaat uit 25 voertuigen en wordt begeleid door de Koninklijke Marechaussee. In totaal zullen ongeveer 300 militairen en 200 voertuigen deelnemen aan de oefening. Er zal zowel overdag en 's avonds gereden worden. Om filevorming zoveel mogelijk te voorkomen zullen de spitsuren worden vermeden.

De kern van de Luchtmachtbasis De Peel bestaat uit vier TRIAD-squadrons (TRiple Air Defence). Deze squadrons behoren tot de Main Defense Forces (MDF) van de NAVO. Main Defense Forces staan ter beschikking voor een conflict binnen het NAVO-gebied. Daarnaast zijn twee van de vier squadrons ook Immediate Reaction Forces (IRF). Dit wil zeggen dat zij op verzoek van de VN, WEU, EG of de NAVO overal ter wereld kunnen worden ingezet voor vrede-bewarende of vrede-afdwingende operaties.