Dienstenbond CNV

EDS: deal ABN Amro gunstig bij zwaar weer
21-11-2002

Op 20 november hebben we weer met EDS rond de tafel gezeten.

ABN Amro
Op 21 november onderhandelen vakbonden en De Bank over een centraal convenant om outsourcing (verkoop van bedrijfsonderdelen) voortaan te regelen. Dit is een algemeen stuk dat nog nader toegespitst moet worden op de overgang van de IT-afdeling naar EDS.

Het contract tussen EDS en ABN Amro is nog steeds niet getekend. Het is de verwachting dat het zal gebeuren tussen 10 en 15 december. De reden van deze vertraging is dat er wel veel medewerkers (contracters) overgaan naar EDS. In totaliteit gaat het om 627 ABN Amro'ers en 650 medewerkers met een contract voor bepaalde tijd (contracters). Deze grote groep levert veel extra werk op. Bovendien was er steeds onduidelijkheid over de lijsten van medewerkers die overgaan naar EDS. Deze lijsten schijnen nu afgerond te zijn.
Het principe is dat 'iedere medewerker zijn/haar werk volgt'. Daarnaast heeft EDS gekeken naar de sleutelposities (die medewerkers moeten zeker mee), maar de praktijk zal uitwijzen dat niet alle medewerkers zullen meegaan.
De prijs die EDS wilde betalen was in eerste instantie gebaseerd op een kleinere groep medewerkers. Nu dat anders uitpakt, moet gekeken worden naar een passende prijs. Dat kost tijd, vandaar de vertraging. Over het overgangsprotocol met ABN Amro zal onderhandeld worden in december. Het lijkt de bedoeling dat de medewerkers naar EDS gaan per
1 februari 2003.


Financieel
Het gaat niet zo goed met EDS in Nederland. Bovendien speelt mee dat de markttendens niet positief is. Evenals de concurrenten heeft EDS last van economische tegenwind. EDS verwacht niet dat het beter zal gaan in het 3e en 4e kwartaal van 2003.
Op dit moment zijn er nog geen plannen tot reorganisatie en duidelijk is dat de deal met ABN Amro zeer goed uitkomt.

Cao-zaken
We hebben de nieuwe cao-teksten besproken en van commentaar voorzien. We zijn er nog niet uit, maar daar onderhandelen we de komende weken nog wel over.
EDS zal onderzoeken welke afspraken er gemaakt zijn met medewerkers die nu zowel een NS- jaarkaart als een leaseauto hebben. EDS wil dat er een keuze gemaakt wordt (óf de auto, óf de kaart). Met betrekking tot de standby-regeling is afgesproken dat EDS nog eens gaat uitzoeken hoe een nieuwe regeling er uit kan zien. De CNV Dienstenbond is van mening dat als er gekeken wordt naar iets nieuws, dat zou moeten bestaan uit een vergoeding per dienst, een vergoeding per oproep en een vergoeding per gewerkt uur. In feite betekent dit dat wij niet vinden dat de bestaande regeling zo geïnterpreteerd mag worden dat alleen een vergoeding wordt betaald over de gewerkte uren. Verder zijn er kleine groepjes EDS-medewerkers die nog vallen onder een oude (bijv. CVI-regeling). Daar moet ook rekening mee gehouden worden.
EDS komt met een tekstvoorstel hoe om te gaan met outsourcing/overgang van onderneming. Het is inderdaad verstandig om hierover een passage op te nemen in de cao.

Op 26 november gaan we praten over de loonparagraaf. Natuurlijk ontvangt u als lid direct na dit overleg de uitkomsten! Voorafgaand vindt op maandag 25 november een bijeenkomst met kaderleden plaats.

Mocht u als lid meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf.