Ingezonden persbericht

Ict noodzaak voor koerswijziging zorg

Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting en beleidsagenda VWS voor 2003. Hieronder volgt de reactie van EPN - Platform voor de informatiesamenleving, gericht op de inzet van ict in de zorg.

Den Haag, 14 november 2002; De gezondheidszorg in Nederland lijdt schipbreuk. Het is zwaar weer, de golven slaan over het dek en de opgelopen averij neemt ernstige vormen aan. Alle hens zijn aan dek, maar de toestand aan boord is chaotisch. De bemanning loopt in paniek door elkaar en tracht zichzelf, de have en het schip te redden. De kapitein staat op de brug en schreeuwt naar zijn bemanning... zijn woorden gaan verloren in de storm.

De Minister van VWS is als de kapitein op het schip in nood. Capaciteitsproblemen, financiële tekorten en onbestuurbaarheid bedreigen de kwaliteit van de zorg. In plaats van alle instrumenten aan te pakken om het tij te keren, biedt de beleidsagenda voor 2003 alleen maar meer van hetzelfde. Een aanpak die in ieder geval het afgelopen decennium niet tot wezenlijke verbeteringen heeft geleid. Voor het oplossen van de problemen in de zorg is een nieuwe koers noodzakelijk. Hierbij is het essentieel dat innovatie & ict veel zwaarder worden ingezet voor betere zorg. De beleidsagenda 2003 erkent onvoldoende de kracht van deze instrumenten.

In slechts één passage komen innovatie en ict aan bod. Hoewel deze passage erkent dat een goede ict-basis randvoorwaarde is voor patiëntgerichte zorg, beperkt het de inzet van ict tot het verminderen van administratieve lasten, bevordering van transparantie en investering in efficiency voor kwaliteit. Hiermee blijft de toegevoegde waarde van ict in het primaire zorgproces (telemedicine) onbesproken en onbenut.

De afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met telemedicine toepassingen in de praktijk. De ervaringen zijn uitermate positief: telemedicine levert een bijdrage aan een betere zorg. Telemedicine toepassingen zijn helaas vaak nog incidenteel, omdat een reguliere financiering en basis in de zorg ontbreken. De volgende stap is dan ook de inbedding van telemedicine in het reguliere zorgproces. Gezien de positieve ervaringen in diverse pilots, is het een gemiste kans dat de beleidsagenda 2003 hier geen aandacht aan besteedt.

Samenwerking in de zorg stimuleren

De geringe aandacht in de beleidsagenda voor innovatie & telemedicine verbaast te meer omdat de Minister van VWS medio 2002 twee regio's aanwees om te experimenteren met innovatie en ict in de zorg. Het mogelijk maken van innovatie & ict-experimenten in de zorg is in lijn met het EPN-pleidooi voor regionale samenwerkingsverbanden in de zorg. 90% van de gezondheidszorg wordt in de regio geleverd, dichtbij de patiënt/zorgconsument. Voor het behoud van de kwaliteit van de zorg zijn regionale samenwerkingsverbanden dan ook belangrijk, waarbij ict toepassingen een bijdrage leveren aan het voortbestaan van steeds complexere zorgprojecten.

Ict maakt de zorg niet alleen efficiënter, het maakt ook nieuwe processen en werkvormen mogelijk. Door ict toepassingen kunnen mensen langer thuis zijn en toch door de zorgverlener in de gaten worden gehouden. De praktijk toont ook aan dat telemedicine toepassingen als telemonitoring en telediagnose de ligduur in ziekenhuizen vermindert. Ict levert zo een directe bijdrage aan meer kwaliteit van de zorg.

Herkansing voor nieuwe koers

De Tweede Kamer behandelt 26 en 27 november de beleidsagenda en de begroting VWS voor 2003, waarin de bijdrage van innovatie en ict aan het herstel van de zorg wordt onderschat. Dit is een gemiste kans.
Er is een herkansing. In het voorjaar van 2003 komt de beleidsnota over telemedicine en e-health naar de Tweede Kamer. Dit is de volgende kans om een nieuwe koers in te zetten en krachtige instrumenten als innovatie en telemedicine te stimuleren voor een betere zorg.

EPN zet zich in voor een betere gezondheidszorg door de inzet van ict in de zorg te bevorderen...

EPN - Platform voor de informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Noot voor de redactie,