CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

Verzoek steun VS tegen Irak honoreren

Het CDA is van mening dat de Nederlandse regering positief zou moeten reageren op het verzoek van de Verenigde Staten om Nederlandse steun in een eventuele militaire actie tegen Irak.

Dit allereerst vanwege het feit dat hoe massiever het front tegen het regime van Sadam is, hoe groter de kans is dat Sadam na elf jaar alsnog eieren voor zijn geld zal kiezen; en dus volledig mee zal werken aan het verwijderen van alle chemische en massa vernietigingswapens. Dit is heel belangrijk, want het wegnemen van de dreiging via diplomatie is en blijft verreweg de beste oplossing.

Woorvoerder Camiel Eurlings:'De dreiging van een stok achter de deur moet juist nu de wapeninspecties gaan beginnen zo groot mogelijk zijn. Zonder een serieuze dreiging zal een dictator als Sadam nooit pareren. Mocht Sadam onverhoopt de wapeninspecties wederom gaan frustreren, dan zal Nederland zijn verantwoordelijkheid als lid van de internationale gemeenschap moeten nemen.
De geloofwaardigheid van de Verenigde Naties staat op het spel. Richting de Verenigde Staten geldt het adagium: Vrienden ben je niet alleen in goede tijden. En de internationale veiligheid staat op het spel'.

'Zeker na 2001 is het blijvend tolereren van een dictator die de beschikking heeft over de meest gruwelijke wapens en bewezen heeft deze ook te gebruiken, een risico dat we niet meer kunnen accepteren', aldus Eurlings. 'De alarmsignalen van de Europese geheime dienst van de afgelopen week hebben overduidelijk aangegeven dat de dreiging van internationaal terrorisme voor niemand meer een ver van mijn bed show is'.

Woordvoerder: Camiel Eurlings 0618305825

Voor verdere informatie: Jaap Stuurwold 0651742980

21 nov 02 13:38