NED. COM. RECHTEN VAN DE MENS

Wat ouders niet verteld wordt over ADHD

Persbericht

Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens
Contactpersoon: H. Teunisse-Bruinsma
Telefoon: 020-4942510
Datum: 21-11-2002


In het Teleac-programma 'Een kwestie van opvoeden' werd deze week gesproken over ADHD. Dhr. van den Born (orthopedagoog) en mevr. Paternotte van Balans voerden een discussie over het percentage diagnoses dat terecht of onterecht gesteld zou worden. Deze discussie werd een paar dagen later voortgezet in de Rode Hoed.

De controverse over ADHD blijft voortduren en dat is niet zonder reden. Nog nooit zijn er zoveel kinderen aan de zware medicatie gezet zonder enig wetenschappelijk bewijs van de ziekte waaraan ze zouden lijden. Ondanks alle wetenschappelijk ogende teksten heeft de psychiatrie nog nooit kunnen bewijzen dat ADHD zijn oorsprong vindt in de hersenen. Ouders worden misleid door de stelling dat ADHD een erfelijke of aangeboren hersenaandoening zou zijn, een chemische onevenwichtigheid. Ouders worden ook onvoldoende geïnformeerd over de risico's van de 'wonderpillen' die hun kinderen voorgeschreven krijgen.

De maatschappij accepteerd klakkeloos de internationale trend van diagnosticeren en pillen slikken die de psychiatrie heeft neergezet. Deze trend vormt de basis voor een wereldwijd imperium opgebouwd rondom psychiatrische 'stoornissen' zoals ADHD. De farmaceutische industrie en de psychiatrie vormen dit imperium wat draait om geld en macht.

ADHD is niet vast te stellen met een klinische test, het bestaat uit een lijst met gedragssymptomen die tot 'stoornis' zijn bestempeld door een stemming binnen de APA (American Psychiatric Association). Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft ooit bevestigd dat de oorzaak van ADHD in de hersenen zou liggen, toch is dit wat er voortdurend wordt gepromoot. Het is de ideale rechtvaardigng voor het voorschrijven van pillen. Belangenorganisaties zoals Balans, die voorlichting geven aan het publiek, worden gesponsord door de farmaceutische industrie en geadviseerd door psychiaters. Hun stellingname is daarmee volledig voorspelbaar geworden.

De Hersenstichting heeft inmiddels ook ondervonden dat hun van de psychiatrie overgenomen stellingname dat ADHD een erfelijke of aangeboren hersenaandoening zou zijn geen stand hield. Na een klacht van het NCRM bij de Reclame Code Commissie bleek dat hun stelling niet wetenschappelijk te onderbouwen was. De Reclame Code Commissie beoordeelde de uitspraak als 'onzorgvuldig en misleidend'.

De discussie over ADHD houdt aan en de bijbehorende pillen blijven problemen veroorzaken. De U.S Drug Enforcement Administration stelt dat methylfenidaat een hoog misbruik risico heeft en soortgelijke effecten geeft als cocaïne en amfetaminen. In Amerika is Ritalin aangewezen als de voornaamste oorzaak van de dood van 8 kinderen tussen 1997 en 2001.

Matthew Smith was één van hen. Hij overleed op 14-jarige leeftijd aan een hartstilstand terwijl hij aan het skateboarden was. De lijkschouwer stelde vast dat zijn dood veroorzaakt was door het langdurig slikken van voorgeschreven stimulerende middelen. Matthew kreeg op 7-jarige leeftijd de diagnose ADHD. Zijn ouders gaven na lang twijfelen toe aan de druk om hem stimulerende middelen tegeven. De vader van Matthew hoopt dat andere families het verdriet en het lijden bespaard blijft wat zijn gezin is overkomen. Hij voert samen met de moeder van Shaina Dunkle actie tegen de slechte voorlichting die ouders krijgen over de risico's van psychiatrische middelen.

Ook Shaina Dunkle kreeg de diagnose ADHD. Ook haar moeder wilde haar geen pillen geven maar gaf toe aan de zware druk van een psycholoog. Op 26 februari 2001 kreeg de toen tienjarige Shaina een toeval in de behandelkamer van de dokter, ze stierf in haar moeders armen. Een autopsie onthulde dat ze vergiftigd was door de psychiatrische medicatie die ze voorgeschreven had gekregen. Haar moeder heeft de psychiater aangeklaagd omdat hij de dosering pillen opvoerde totdat er een vergiftiging optrad. Als ik mijn eigen hart had gevolgd i.p.v. de adviezen van 'professionals' dan zou mijn dochter nu nog leven, zegt mevrouw Dunkle.

De ouders van Matthew en Shaina voeren actie om het recht op eerlijke en volledige informatie van ouders en kinderen in de toekomst te waarborgen. 'De rechten van ouders worden geschonden als ze niet geïnformeerd worden over de onwetenschappelijk achtergronden van stoornissen zoals ADHD of over de risico's van de pillen waarmee hun kinderen behandeld worden.'

Ook in Nederland worden ouders slecht geïnformeerd over de bijwerkingen en risico's van de psychiatrische middelen die worden voorgeschreven bij ADHD. Balans geeft zelfs een boekje uit om ouders te sussen die zich wild zijn geschrokken van de bijsluiter. Ouders krijgen zeker geen informatie over goed werkende alternatieven die de oorzaak van het probleem aanpakken: een goed medisch onderzoek om de lichamelijke aandoeningen opsporen die het gedrag veroorzaken (b.v. wormen, ondervoeding, infecties, darmverstoppingen of hersentumoren), een allergietest, een dieet, aanvullingen van vitaminen en mineralen of goed werkende homeophatische middelen.

Een woordvoerder van het NCRM stelt: 'Ouders kunnen eisen dat ze volledige en onafhankelijke informatie krijgen om een weloverwogen keuze te kunnen maken over de behandeling van hun kind. Neem je kind bij de hand en loop de deur uit als iemand probeert om je kind psychiatrische diagnoses op te plakken. Ga op zoek naar de oorzaak van het drukke gedrag van je kind en rust niet voordat je het gevonden hebt. Laat je niet sussen en voor de gek houden met verhalen over chemische onevenwichtigheden en hersenaandoeningen, vraag om bewijzen, vraag om klinisch onderzoek bij je kind, maar ga nooit klakkeloos akkoord met onbewezen uitspraken!'

(Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens is de Nederlandse afdeling van de Citizens Commission of Human Rights die in 1969 in Amerika werd opgericht door de Scientology Kerk en professor emeritus in de psychiatrie, Thomas Szasz. Het NCRM onderzoekt en openbaart misstanden in de psychiatrie en helpt mensen met het indienen van klachten.)

NCRM, Postbus 36000, 1020 MA Amsterdam. Tel/Fax: 020-4942510. Bankrelatie: ABN-AMRO 54.76.86.943

21 nov 02 13:50