Voedingscentrum
Acrylamide aangetroffen in meer voedingsmiddelen
21 november
Vandaag publiceert de Voedsel en Waren Autoriteit de resultaten van
een vervolgonderzoek naar acrylamide in producten op de Nederlandse
markt. Eerder onderzoek bracht hoge acrylamidegehaltes in chips,
zoutjes en patat aan het licht. Nu is er ook acrylamide aangetroffen
in pepernoten, ontbijtkoek en koffie. Dit betekent echter niet dat het
eten van ontbijtkoek en pepernoten en het drinken van koffie wordt
afgeraden. Door niet te veel chips, zoutjes en patat te eten is de
inname van vet én acrylamide te beperken.
Inmiddels zijn ruim 300 monsters genomen van Nederlandse produkten die
gebakken of gefrituurd worden. De hoogste gehaltes acrylamide werden
aangetroffen in chips, zoutjes, pepernoten en ontbijtkoek. In patat
werd acrylamide in mindere mate aangetroffen. In kleine hoeveelheden
komt acrylamide ook voor in kruidnootjes, brood, beschuit, cornflakes,
crackers, donker roggebrood, toast en koffie.
Variatie is beter
Acrylamide is moeilijk te vermijden omdat het in zoveel producten voor
kan komen. De belangrijkste bijdrage aan de inname van acrylamide
lijkt van chips, zoutjes en patat te komen. Consumenten wordt
aangeraden gevarieerd te eten en matig te zijn met het eten van chips,
zoutjes en patat. Het is verstandig de aanwijzingen op de verpakking
van bijvoorbeeld friet goed te volgen en deze niet langer en heter te
frituren dan volgens de aanwijzingen nodig is. In gekookte producten
is geen acrylamide gevonden. De keuze voor gekookte aardappelen, rijst
of pasta in plaats van (oven)friet is een goed alternatief voor
gefrituurde of gebakken aardappelgerechten.
Geen normen
De schadelijke stof acrylamide lijkt vooral te ontstaan in
zetmeelrijke producten, van bijvoorbeeld aardappelen en granen, die
bij temperaturen rond 180 °C worden verhit. Op basis van dierproeven
wordt acrylamide gezien als mogelijk kankerverwekkend voor de mens.
Hierover zijn nog veel onzekerheden. Behalve Nederland doen
verschillende landen in en buiten Europa al onderzoek naar de gehaltes
van acrylamide in voedingsmiddelen. Er zijn op dit moment echter nog
te weinig gegevens over acrylamide om wettelijke normen vast te
stellen voor de producten waarin de stof werd aangetroffen.
Meer informatie over acrylamide
Veelgestelde vragen over acrylamide
Informatie van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA)