Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam, 21 november 2002

GARTNER: INFORMATIEBEVEILIGING SLECHTS BIJ EENDERDE VAN ONDERNEMINGEN OP ORDE

Adaptive Security Index stemt beveiliging ondernemingen af op budget en behoefte

Bijna 40 procent van de Europese ondernemingen blijkt beveiliging van bedrijfskritische informatie te zien als een taak van de IT-manager alleen. Hoewel ruim driekwart van de directies beseft dat informatiebeveiliging cruciaal is en daarom een organisatiebreed draagvlak verdient, heeft slechts een derde van de bedrijven de beveiliging van het netwerk ook op orde. Dit blijkt uit een onderzoek van Gartner naar beveiliging bij 300 grote ondernemingen (met meer dan 500 medewerkers) in de Verenigde Staten en West-Europa, uitgevoerd in opdracht van Cap Gemini Ernst & Young en Cisco Systems. De gegevens uit het onderzoek hebben geresulteerd tot de Adaptive Security Index; een referentiekader voor informatiebeveiliging dat inzicht geeft in mogelijkheden en strategische richtlijnen.

De door Cap Gemini Ernst & Young en Cisco ontwikkelde Adaptive Security Index (ASI) is een kwantitatieve barometer die beveiligingsmogelijkheden van een organisatie meet. Het stelt bedrijven in staat zich flexibel aan te passen aan de veranderende economie en de daaruit voortvloeiende risico's. De ASI geeft bedrijven inzicht in wat er gedaan moet worden om een goede balans te vinden tussen beveiliging, uitgaven en return-on-investment (ROI). De index richt zich daarbij op - naast technologische aspecten van beveiliging - de denkwijze en focus van de organisatie en uitvoering van het beveiligingstraject.

Cap Gemini Ernst & Young en Cisco Systems leggen in de index nadruk op drie factoren:

- Kwantificeerbaar maken van beveiliging. Beveiliging is het antwoord op bedrijfsrisico's. De IT-manager en het management zijn geholpen met een helder inzicht in wat beveiliging kost, voorkomt én oplevert.
- Integrale aanpak. Succesvol beveiligingsbeleid vereist een complete strategie, bestaande uit organisatiebreed advies en een flexibele technologische end-to-end oplossing die zich zowel richt op aanvallen van buitenaf als interne risico's. Uitgangspunt daarbij is dat het netwerk te allen tijde de service blijft bieden die gebruikers gewend zijn.
- De noodzaak beveiliging als proces te zien dat continue aandacht nodig heeft. Een gedegen beveiliging omvat een cyclus van herbeoordeling, aanpassing en evaluatie. Pas dan zijn organisaties in staat om flexibel in te springen om de veranderlijke markt of wijzigingen binnen de organisatie.

Onderzoeksresultaten
Belangrijkste conclusie uit het Gartner onderzoek is dat informatiebeveiliging nog teveel als taak van de IT-afdeling alleen wordt gezien. Slechts één op de vijf organisaties noemt beveiliging een onderwerp voor het gehele bedrijf. Noord Amerika loopt daarin voor op Europa: daar denkt slechts één op de tien managers dat beveiliging uitsluitend een IT-issue is. Bijna de helft (48 procent) van de organisaties beschikt niet over een formele procedure voor afhandeling van beveiligingsincidenten. Organisaties geven in het onderzoek aan zich bewust te zijn van de huidige blootstelling aan aanvallen van buitenaf, zoals hackers of virussen. Echter, ruim driekwart van de ondervraagden vindt dat de beveiliging onvoldoende aansluit op hun zakelijke behoeften. Slechts 1 op de drie (33 %) heeft de planning voor beveiliging compleet. Vijftien procent is bezig met planvorming, terwijl een zelfde vijftien procent alleen in actie komt wanneer er een incident is. Vijf procent van de ondernemingen geeft aan geen idee te hebben van de getroffen beveiligingsmaatregelen binnen het bedrijf en heeft ook geen plannen op dat gebied.

Over Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young Group is een van de grootste management- en IT-adviesorganisaties ter wereld. De onderneming is op wereldwijde schaal actief in managementconsulting en IT-dienstverlening, systeemintegratie, technologieontwikkeling, ontwerp en outsourcing. Met deze activiteiten helpt de onderneming bedrijven voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en technologieën te exploreren. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 55.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2001 een omzet van meer dan 8,4 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.cgey.com

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 35.500 werknemers en realiseerde in boekjaar 2002 een totale omzet van 18,9 miljard dollar. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Nieuws en informatie is beschikbaar via http://www.cisco.nl.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken bedoelt in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

###