Gemeente Zevenaar

Kosten Centrumplan blijven binnen budget

Op dit moment wordt er in Zevenaar veel gesproken over de heroverwegingsoperatie van de gemeente Zevenaar en de voorgestelde bezuinigingen. Veel inwoners van Zevenaar denken dat het Centrumplan de oorzaak is van de moeilijke financiële situatie van de gemeente. Met name de nieuwbouwontwikkelingen in het centrum zouden te veel geld kosten. Dit beeld klopt niet. De nieuwbouwprojecten leveren de gemeente juist geld op. Hierdoor is de bijdrage van de gemeente in het Centrumplan beperkt gebleven.

In 1998 heeft de gemeenteraad van Zevenaar 1.588.230,00 ( 3.500.000,00) gereserveerd voor het Centrumplan. Later heeft de gemeente daar nog een bijdrage van 226.890,00 ( 500.000,00) uit het Onderhoudsfonds wegen aan toegevoegd. Het lijkt erop dat de gemeente dit plan binnen de beschikbare financiële ruimte gaat realiseren en wellicht zelfs nog geld overhoudt. Dit terwijl er ook nog allerlei extra zaken uitgevoerd zijn, bijvoorbeeld de herinrichting van de hele Kerkstraat, Nieuwe Doelenstraat en Wittenburgstraat.

Dat de financiële bijdrage van de gemeente in het Centrumplan beperkt is gebleven, heeft voor een belangrijk deel te maken met de opbrengsten van de nieuwbouwprojecten. De gemeente heeft maar liefst 4,25 miljoen aan inkomsten uit deze projecten ontvangen. Daarnaast heeft de gemeente zich kosten kunnen besparen door werkzaamheden aan marktpartijen uit te besteden. De projectontwikkelaar van de Kop Grietsestraat bijvoorbeeld voert de inrichting van de straten en parkeerterreinen in dit gebied uit. Ook de reconstructie van de Kampsingel neemt deze projectontwikkelaar voor zijn rekening. De ontwikkelaar betaalt deze kosten uit de opbrengsten van zijn project.

Door de opbrengsten van de projecten en toegekende subsidies lukt het om met een beperkte gemeentelijke bijdrage het hele centrum opnieuw in te richten en aan de hedendaagse eisen te laten voldoen. Hierdoor kan het centrum van Zevenaar zijn functie als (koop)centrum van De Liemers de komende jaren weer helemaal waar maken.