Gemeente Harenkarspel


31-10-2002
De gladheidbestrijding in Harenkarspel
Wanneer en waar wordt er gestrooid

De gemeente moet er voor zorgen dat de wegen in een goede en veilige staat verkeren. Hiertoe behoort ook het bestrijden van gladheid op de wegen. Als u constateert dat het glad is dan kunt u dit melden bij de politie. De politie waarschuwt de gladheidbestrijdingsdienst van de gemeente. Ook kunt uw opmerkingen en klachten over gladheid overdag melden bij de gemeente. Het telefoonnummer is 0226 396600 Wie strooit er?
De gemeente Harenkarspel werkt met een strooiplan die is verdeeld over drie strooiploegen. Hiervoor staan tien medewerkers ingeroosterd. Zij zijn gedurende de wintermaanden buiten hun normale werkuren oproepbaar voor gladheidbestrijding.
Wanneer wordt er gestrooid?
In de periode van 1 november tot 1april is alle materieel en personeel stand-by om uit te rukken bij gladheid.
Als de ambtenaar van de gemeente die dienst heeft (pikethouder) constateert dat het glad is geeft hij opdracht om de wegen te strooien. Wanneer de politie tijdens surveillance (dreigende) gladheid constateert, neemt de politie contact op met de pikethouder van de gemeente. Die is dag en nacht bereikbaar is. Als u opmerkingen en/of klachten heeft over gladheid kunt u dat overdag melden bij de gemeente. Binnen 45 minuten gaan we strooien.
Op welke wegen wordt gestrooid?
Volgens het strooiplan is de gemeente ingedeeld in drie strooiroutes. Deze beginnen gelijktijdig. De tijdsduur van een strooiroute is ongeveer anderhalf uur. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Als uitgangspunt geldt dat in ieder geval de volgende wegen c.q. wegvakken worden gestrooid:

* de busroutes;

* hoofdontsluitingswegen;

* wijk- en/of buurtontsluitingswegen en

* doorgaande fietsroutes.
Bij aanhoudende gladheid worden de overige wegen en fietsroutes gestrooid.

Benadrukt wordt dat het plan "slechts" betrekking heeft op wegen en fietspaden in beheer bij de gemeente Harenkarspel. Provinciale wegen zijn buiten dit plan gelaten. De provincie zorgt op deze wegen zelf voor het bestrijden van gladheid en/of sneeuw.
Milieu
Bij de gladheidbestrijding houdt de gemeente zoveel mogelijk rekening met het milieu zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Verantwoordelijkheid
Het spreekt voor zich dat elke weggebruiker bij gladheid zelf ook verantwoordelijkheid draagt en uiteraard (extra) voorzichtig moet zijn. Rijdt u bij gladheid altijd en overal rustig. Zelfs een gestrooide weg kan nog problemen op leveren. Het is bovendien zo dat het strooien vertraagd kan worden of zelfs helemaal niet door kan gaan. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. De gemeente Harenkarspel probeert er alles aan te doen om de wegen zo veilig mogelijk te houden. Ook al is er in een straat tijdens gladheid gestrooid, dan is de veiligheid nog niet gegarandeerd.