Partij van de Arbeid

Respectvol preventief fouilleren

21-11-2002

Partij van de Arbeid-fractie akkoord met respectvol preventief fouilleren

Tijdens de raadsvergadering van woensdag avond 20 november is de PvdA-fractie na een uitvoerig en scherp debat akkoord gegaan met de invoering van preventief fouilleren in delen van de Amsterdamse binnenstad en Zuid-Oost. Hoewel het preventief op wapens fouilleren van personen tegen wie geen individuele verdenking bestaat beslist een inbreuk betekent op de persoonlijke levenssfeer, vindt de fractie het (samen met het overgrote merendeel van de Amsterdammers) noodzakelijk om deze nieuwe methode te beproeven.

Uit politiegegevens blijkt dat het bezit en daadwerkelijk gebruik van wapens op een onaanvaardbaar hoog niveau ligt. Sinds kort bestaat de mogelijkheid om de politie, telkens gedurende een periode van twaalf uur en voor een beperkt gebied, toe te staan om personen die zich op de openbare weg bevinden te fouilleren op wapenbezit. Ook bagage en voertuigen mogen worden doorzocht. De Burgemeester kan hiertoe zogenoemde veiligheidsrisicogebieden benoemen, maar pas nadat de Gemeenteraad haar instemming geeft.

De fractie van de PvdA plaatste grote vraagtekens bij het zonder meer verlenen van deze bevoegdheid, vooral omdat bij onbezonnen gebruik de mogelijkheid bestaat dat bepaalde bevolkingsgroepen onevenredig vaak aan fouillering worden onderworpen. Op die manier kan de maatregel contraproductief werken, wanneer het onveiligheidsgevoel van kwetsbare groepen juist wordt versterkt en frustraties worden opgewekt. Wij hebben daarom na uitvoerig onderzoek alle belangrijke bezwaren op een rij gezet en zijn de dialoog met de Burgemeester aangegaan. Deze herkende zich in onze ongerustheid en deed in de Raad de volgende toezeggingen, die voor de PvdA en enkele andere partijen de doorslag gaven om het voorstel te steunen.
1. De Burgemeester zal er nauw op toezien dat de fouilleringen steeds op zorgvuldige wijze en vanuit een basis van respect voor onschuldige burgers worden uitgevoerd.

2. De Burgemeester zegt toe dat er in de komende periode geen nieuwe risicogebieden zullen worden aangewezen dan na voorafgaand overleg met de Raad. Deze heeft op dat moment de keuze om desgewenst de bevoegdheid weer in te trekken.

3. De Burgemeester draagt er zorg voor dat de resultaten, effecten en waardering van het middel preventief fouilleren tijdens de komende periode worden vastgesteld en gerapporteerd aan de Raad.
4. de Burgemeester zal de Raad via de cie AZ steeds zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen één week op de hoogte stellen van iedere actie waarbij preventief fouilleren is toegepast, inclusief eventuele onregelmatigheden die zich daarbij hebben voorgedaan.
5. De Burgemeester heeft benadrukt dat deze bevoegdheid niet wordt ingezet bij manifestaties met een politiek karakter, tenzij er sprake is van aanwijsbare indicaties van vuurwapenbezit of middelen van vergelijkbare zwaarte.

6. De Burgemeester draagt er zorg voor dat aan gefouilleerde personen kenbaar wordt gemaakt waarom de fouillering plaatsvindt, en op welke wijze men gebruik kan maken van de bestaande klachtenregelingen.

7. De Burgemeester besteedt aandacht aan een zorgvuldige publiekscommunicatie, waarin het doel van preventief fouilleren en de waarborgen waarmee de toepassing ervan is omgeven worden uitgelegd.

De komende tijd zullen PvdA-raadsleden zelf bij de daadwerkelijke uitvoering van fouilleeracties aanwezig zijn om waar te nemen hoe de politie te werk gaat. Daarnaast krijgen degenen die worden gefouilleerd op aandringen van de PvdA een kaartje overhandigd waarop de reden van het onderzoek wordt uitgelegd. Tevens wordt hierop vermeld hoe men desgewenst een klacht kan indienen, wanneer men meent onheus te zijn behandeld. Na een half jaar beoordeelt de Raad de eerste resultaten van de fouilleeracties en de zorgvuldigheid waarmee ze zijn uitgevoerd.

Voor vragen en het melden van ervaringen met preventief fouilleren kunt u contact opnemen met Peter Klerks, onze fractiewoordvoerder op dit dossier. Hij is bereikbaar op nummer 06-51807484 of via p.klerks@xs4all.nl

Peter Klerks

reacties