Gemeente Delfzijl

Persbericht

21/11/2002
Recorddeelname vuurwerkproject

INFORMATIE

Op 9 december opent Commissaris der Koningin dhr. Hans Alders het Anti-Vandalisme-Vuurwerkproject in Cultureel Centrum De Molenberg te Delfzijl. De openingsceremonie start om 8.30 uur. Het preventieproject wordt gehouden in De Molenberg en duurt tot en met 13 december.

Bijna 1900 leerlingen uit de groepen 7 en 8 en eerste jaar van het voorgezet onderwijs krijgen voorlichting over veilig omgaan met vuurwerk. Het preventieproject is een initiatief van instellingen en organisaties die te maken hebben met de gevolgen van onveilig gebruik van vuurwerk. Doel van het project is leerlingen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van vandalisme en verkeerd omgaan met vuurwerk. Het project bestaat inmiddels twaalf jaar. Dit jaar zijn er 400 deelnemers meer in vergelijking met 2001!

Het voorlichtingsproject bestaat uit filmopnames en uit demonstraties van brandweer, politie, Delfzicht Ziekenhuis en Bureau Slachtofferhulp. In een dagelijkse theatervoorstelling in De Molenberg worden verschillende rollen van daders van stunten met vuurwerk en het uitlokken van vandalisme realistisch nagespeeld. Dit moet de kinderen aanzetten tot nadenken over hun eigen risicogedrag. Bij diverse stands wordt voorlichting gegeven.

Deelnemers zijn de brandweer, gemeenten, GGD, Delfzicht Ziekenhuis, Politie en Bureau Slachtofferhulp. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Arriva en Vuurwerkbedrijf Wagenvoort. De deelnemende gemeenten zijn Delfzijl, Appingedam, Ten Boer, Loppersum en Eemsmond. Laatstgenoemde gemeente doet dit jaar voor het eerst mee. Het project is door de inzet en aanpak van deze instellingen en organisaties uniek in de provincie Groningen.

In het voorjaar van 2000 is een evaluatie gehouden waaruit bleek dat het project de doelgroep goed bereikt. Deelnemende scholen nemen de boodschap in hun lesmateriaal op en hebben deze inmiddels aangevuld en versterkt. Het enthousiasme blijkt ook uit de reacties van jongeren en leerkrachten in voorgaande jaren. De jongeren geven aan dat zij veel belang hechten aan veilig en verstandig gedrag. Voor de organisatie waren deze positieve reacties vooral een extra stimulans om het preventieproject de komende jaren voort te zetten.